latinica  ћирилица
13/04/2024 |  09:36 | Autor: SRNA

Pavić: Rezolucija o Srebrenici - provociranje Srpske

Politički analitičar iz Beograda Aleksandar Pavić rekao je da najavljena rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici nije ništa drugo do provociranje Republike Srpske i namjerno generisanje krize u BiH koje čine kolektivni Zapad i muslimanski politički vrh u Sarajevu, te naglasio da Srpska mora biti institucionalno sposobna da se izbori sa napadima i da je važno da je podrži Srbija.
Aleksandar Pavić - Foto: RTRS
Aleksandar PavićFoto: RTRS

Pavić je naglasio da Republika Srpska ne radi ništa nezakonito, već povlači samo iznuđene poteze radi svog opstanka.

- Srbija je dužna da, ne samo kao garanat Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego i kao država srpskog naroda, odnosno istog naroda koji živi sa obje strane Drine da maksimalnu podršku u svakom pogledu. I da to objavi. Očekujem da Srbija iznese jasan stav da će podržati Republiku Srpsku, odnosno ono što ona mora da uradi da bi se zaštitila i odbranila - istakao je Pavić.

On je rekao da genocid u Srebrenici ne postoji, jer se nije desio.

- Sve se radi sa namjerom da se izazove kriza. Ovo nije ništa drugo do namjerno provociranje krize u BiH. Republika Srpska mora biti institucionalno sposobna da se izbori sa napadima. Srbija mora javno da podrži rukovodstvo sa druge strane Drine koje ne radi ništa nezakonito, već samo brani svoj narod i institucije - poručio je Pavić.

Prema Pavićevim riječima, sve je počelo sa nelegalnim visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom i to sa jedinim ciljem da namjerno budu isprovocirana reagovanja Republike Srpske.

On je napomenuo da su reagovanja Republike Srpske neophodna, pogotovo kada je najavljeno otimanje njene imovine.

- Sve je počelo nelegalnim imenovanjem Šmita za lažnog visokog predstavnika, a nastavljeno njegovim ponašanjem nakon toga, odnosno nametanjem izmjena zakona za kojima ne bi smio da poseže ni da je legalan visoki predstavnik - rekao je Pavić za "Glas Srpske".

On je rekao i da je prijedlog rezolucije o nepostojećem genocidu u Srebrenici nelegalan, jer ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija nije imao pravo da to radi bez konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

Pavić je istakao da je značajan nedavni sastanak najvišeg rukovodstva Srbije i Republike Srpske da bi se tačno znalo šta se očekuje od jednih i drugih.

- Dobro je što je predsjednik Srpske Milorad Dodik javno rekao da se nada da će ubijediti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da podrži odluke Republike Srpske. To će biti jako važno - smatra Pavić.

Pavić je rekao da je i proces koji se vodi protiv predsjednika Srpske dio operacije Zapada i Sarajeva.

- Sve to se dešava uz pritiske na Srbiju u vezi sa francusko-njemačkim planom i prijemom lažne države Kosova u Savjet Evrope. Kolektivni Zapad pokušava da završi sve poslove i da se obračuna sa cijelim srpskim narodom. Zbog toga imamo koordinirani pritisak sa obje strane Drine - rekao je Pavić.