latinica  ћирилица
11/04/2024 |  12:42 | Autor: RTRS

Košarac-Kalabuhov: Podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu i dogovoru

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovom i tom prilikom je istaknuto da Rusija podržava primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, te dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
Košarac i Kalabuhov - Foto: Ustupljena fotografija
Košarac i KalabuhovFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je ponovio stav da za Republiku Srpsku nisu prihvatljiva nastojanja Kristijana Šmita, koji nema legitimitet i legalitet, da modelira ustavni poredak u BiH, te upozorio na Šmitove štetne odluke, navodeći da je upravo on prepreka unutrašnjem dogovoru, te glavni remetilački faktor u BiH.

Na sastanku o aktuelnim političkim i ekonomskim temama istaknuto je i da BiH zahvaljujući Republici Srpskoj nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara na čijem je čelu Košarac.

Na sastanku je bilo riječi i o pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a Košarac je ovom prilikom informisao Kalabuhova o sastancima koje je u proteklom periodu imao u Ženevi.

Košarac je obavijestio Kalabuhova i o rezultatima sastanaka koji su direktori Kancelarije za veterinarstvo BiH i Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH imali sa nadležnim tijelima Ruske Federacije u Moskvi, a u čijem je fokusu bilo unapređenje spoljnotrgovinske razmjene na obostranu korist.

Sagovornici su ukazali na potrebu potpisivanja sporazuma o zaštiti i unapređenju investicija između BiH i Ruske Federacije, te zajednički ocijenili da bi to bio odličan okvir za potencijalne investitore, posebno zbog činjenice da je za devet mjeseci prošle godine Rusija bila najveći strani investitor u BiH sa investicijama od 342 miliona KM.

Kalabuhov je ovom prilikom uručio Košarcu poziv savjetnika predsjednika Ruske Federacije Antona Kobjakova za učešće na 27. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u junu.