latinica  ћирилица
11/04/2024 |  11:24 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Spektakularan nastup hora Karlovačke bogoslovije Svetog Arsenija Sremca u Trebinju (VIDEO)

U Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, nastupio je hor Karlovačke bogoslovije Svetog Arsenija Sremca iz Sremskih Karlovca. Kocert je održan u okviru turneje u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.
Hor Karlovačke bogoslovije - Foto: RTRS
Hor Karlovačke bogoslovijeFoto: RTRS

Koncert Karlovačke bogoslovije Svetog Arsenija održan je povodom velikog jubileja, 230 godina postojanja.

Članovi hora su učenici Karlovačke bogoslovije koji su uz rodoljubive pjesme, izveli dio duhovnog repertoara karlovačkog, bugarskog, gruzijskog i ruskog napjeva.

- Mi smo zahvalni i blagodarni Bogu na ovom danu što smo imali prilike da sa vama podjelimo ono što najbolje znamo, a to je, da pjevamo Gospodu i proslavljamo naš srpski rod - rekao je Јovan Stojanović, profesor crkvenog pjevanja na Karlovačkoj bogosloviji.

Nastupima u regionu, članovi hora Karlovačke bogoslovije na najlješi način proslavljaju jednu od najstarijih obrazovnih ustanova i njenu dugu i bogatu tradiciju.

Dvanaest momaka na ovoj turneji pjeva u četvoroglasu.

- Imamo prvi i drugi tenor, bariton i bas. Јa pjevam drugi tenor i u svakom glasu nas je po trojica ili četvorica. Uspjeli smo da dostignemo nivo koji se ne razlikuje mnogo od profesionalnih horova - rekao je Milan Pantić, učenik Karlovačke bogoslovije.

Nakon koncerta u Trebinju, hor će nastaviti turneju nastupima u Budvi, Herceg Novom i Podgorici, poslije čega je planiran koncert u Prijepolju i manastiru Mileševo.