latinica  ћирилица
11/04/2024 |  10:44 ⇒ 10:46 | Autor: SRNA

Puzigaća: Podrška političkim opcijama koje će riješiti statusna prava Srba

Članovi Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH podržaće na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj one političke opcije koje se obavežu da će riješiti statusna prava Srba u toj zemlji, rekao je Srni predsjednik Udruženja Nikola Puzigaća.
Nikola Puzigaća - Foto: SRNA
Nikola PuzigaćaFoto: SRNA

Puzigaća je naveo da će podržati opcije koje će u saradnji sa udruženjem raditi na tome da se riješe statusna prava Srba iz Hrvatske koja se odnose na povrat imovine, stanarskih, radnih, penzionih prava, te prava iz privatizacije javnih preduzeća.

On je istakao da Srbi u Hrvatskoj potražuju oko 50.000 stanova jer su im bez osnova oduzeta stanarska prava.

Puzigaća je zaključio da su državljani BiH, koji su prije rata živjeli u Hrvatskoj, diskriminisani i u pogledu otkupa stanova, jer ih ne mogu otkupljivati zato što nemaju hrvatsko državljanstvo, dok je hrvatskim ratnim veteranima omogućen besplatan otkup stanova.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani u srijedu, 17. aprila, a stranke će svoje programe moći da predstavljaju još pet dana, kada će biti proglašena izborna tišina.

U 11 izbornih jedinica učestvovaće 165 lista i 17 kandidata, a u 12. izbornoj jedinici osam poslanika biraju manjinske stranke.