latinica  ћирилица
11/04/2024 |  08:36 ⇒ 09:04 | Autor: RTRS

"Ekologija velikog grada" u Sankt Peterburgu - u Srpskoj pod zaštitom oko 73.000 hektara

Od 27. do 29. marta u Sankt Peterburgu je održan događaj iz oblasti zaštite životne sredine i racionalnog korišćenja prirodnih resursa, ekološke opreme, tehnologija i usluga pod nazivom "Ekologija velikog grada".
Učešće RS na tribini “Ekologija velikog grada”  (foto: rsmoscowoffice.ru) -
Učešće RS na tribini “Ekologija velikog grada” (foto: rsmoscowoffice.ru)

Svrha ovog foruma bila je proučavanje promocije inovativne ekološke opreme i najnovijih tehnologija koje doprinose očuvanju prirodnih resursa, jačanju ekološke bezbednosti i poboljšanju kvaliteta života stanovništva u velikim gradovima.

Na forumu su se doticala pitanja iz različitih oblasti iz oblasti ekologije, kao što su zaštita životne sredine, vodosnabdevanje, odlaganje vode, priprema i prečišćavanje vode, stvaranje prijatnog urbanog okruženja i inovacije u sektoru životne sredine.

Zoran Govedar, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, napomenuo je da su u Republici Srpskoj tek 2015. godine, nakon donošenja Zakona o zaštiti prirode, aktivno počele aktivnosti na zaštiti teritorija i vrsta. Danas je, prema riječima stručnjaka, pod zaštitom ukupno oko 73.000 hektara teritorije Republike Srpske.

Na forumu su učesnici aktivno razgovarali o prirodnim potencijalima različitih zemalja i regiona. Stručnjaci su istakli da danas ekološka agenda ima objedinjujući značaj, a razmjena iskustava i najboljih praksi u zaštiti životne sredine je ključ očuvanja naše planete za buduće generacije.