latinica  ћирилица
11/04/2024 |  08:34 ⇒ 11:49 | Autor: RTRS

Kome smeta izborni zakon Srpske i hoće li opozicija bojkotovati izbore? (VIDEO)

Nevjerovatno je i neprihvatljivo da se neko iz reda srpskog naroda protivi usvajanju izbornog zakona Republike Srpske i najavljuje bojkot izbora koje bi provela Republička izborna komisija u situaciji kada neizabrani stranac nameće izmjene Izbornog zakona BiH i pokušaa da otme nadležnosti Srpske, ocijenili su gosti našeg Јutarnjeg programa.
Nikola Špirić, Srđan Mazalica i Drago Vuković - Foto: RTRS
Nikola Špirić, Srđan Mazalica i Drago VukovićFoto: RTRS

Zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da izjava počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića dolazi u teška vremena u kojima bi Ivanić trebalo da poziva na jedinstvo, a ne razdor.

Špirić je rekao da je simptomatičan poziv Ivanića opoziciji da bojkotuje izbore, s obirom da i opozicija u Srbiji najavljuje bojkot izbora u Beogradu i da to, kako kaže, očigledno ukazuje na uticaj stranih centara moći koji pokušavaju da upravljaju i tamo i ovdje.

On je pozvao opozicione partije na razgovore o izbornom zakonu Republike Srpske i unutrašnji dogovor u interesu svih u Republici Srpskoj.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da su u PDP-u svjesni da, kako kaže, gube kontrolu nad CIK-om, dodajući da nametnute Šmitove odluke predstavljaju prenos nadležnosti.

Profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Drago Vuković rekao je da se Ivanićeva izjava uklapa u opšte stanje politike i da je usmjerena protiv predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika, a ne protiv političkih programa i opcija.

- Ne znam da li je izjava naručena, ali će donijeti više štete PDP-u nego koristi - rekao je Vuković.