latinica  ћирилица
29/03/2024 |  20:43 ⇒ 30/03/2024 | 12:35 | Autor: RTRS

Prijedor: Stipendisti Ša fest fondacije potpisali ugovore o stipendiranju (VIDEO)

Prijedorski Memorijalni art festival "Ša fest" stipendiraće troje studenata likovnih umjetnosti. Festival je posvećen prerano preminulom muzičaru i slikaru Daliboru Popoviću Mikši, a dio prihoda usmjerava za podršku mladim, talentovanim umjetnicima.
Stipendisti Ša fest fondacije potpisali ugovore o stipendiranju (foto:prijedorgrad.org) -
Stipendisti Ša fest fondacije potpisali ugovore o stipendiranju (foto:prijedorgrad.org)

Fondacija "Dalibor Popović Mikša" ove godine dodijelila je stipendije studentu Akademije umjetnosti u Banjaluci Omeru Karadžiću, studentu dizajna i grafike Akademije umjetnosti u Bijeljini Stefanu Kovačeviću i studentu Likovne akademije u Trebinju Pavlu Selakoviću.

- Nisam očekivao uopšte, to je finansijski naravno uvijek pomoć, ali dobra stvar je što smo se i upoznali među sobom, što ćemo se družiti ovde na festivalu. Mislim da uopšte u BiH, nego na cijelom Balkanu, zapravo nedostaje takvih festivala i akcija - poručio je Pavle Selaković, student Likovne akademije u Trebinju.

Omer Karadžić, student Akademije umjetnosti u Banjaluci, kaže da je srećan što je  izabran za jednog od stipendista.

- Stipendija će mi svakako mnogo pomoći, ima izdataka dosta u studiranju umjetnosti. Što se tiče festivala, sjajna ideja, i jedno lijepo dešavanje u našem gradu - poručio je Karadžić.

Visina mjesečne stipendije je 200 maraka i biće isplaćivana devet mjeseci.

- Moram naravno da se zahvalim svima koji su napravili podršku da imamo novca u fondu. To je, naravno, Grad Prijedor, Kabinet predsjednika i svi ostali sponzori koji su bili. Naravno ljudi koji su dolazili na festival, jer samom kupovinom karte mi kažemo ljudima ne samo da dolazite na koncert i festival, već samim tim pomažete mlade umjetnike -  rekao je Goran Krivić, predsjednik Udruženja "Ša fest" Prijedora.

Iz Udružnju su najavili da će objaviti i konkurs namijenjen studentima muzičkih akademija i fakulteta dramskih umjetnosti, i konkurs za produkcijsko-izdavačku i promotivnu podršku mladim i perspektivnim demo bendovima. "Ša fest" ove godine biće održan od 24. do 27. jula.