latinica  ћирилица
29/03/2024 |  20:34 ⇒ 21:03 | Autor: SRNA

Trebinje: Značajna prekretnica u razvoju intenzivne medicine

Menadžment Bolnice u Trebinju održao je danas radni sastanak sa eminentnim stručnjacima načelnikom Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Peđom Kovačevićem i šefom Odjeljenja intenzivnog liječenja za nehirurške grane Danicom Momčićević koji predstavlja značajnu prekretnicu u razvoju intenzivne medicine.
Služba za anesteziologiju, reanimaciju i intezivno liječenje - Foto: Ustupljena fotografija
Služba za anesteziologiju, reanimaciju i intezivno liječenjeFoto: Ustupljena fotografija

Sastanku su prisustvovali ljekari trebinjske Bolnice specijalista anesteziolog i rukovodilac Službe za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječnje Petra Paovica, specijalista nefrolog, šef Odsjeka za hemodijalizu, koordinator specijalizanata Marko Bakmaz, glavna sestra Bolnice Dušanka Zečević, glavna sestra Službe za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječnje Milanka Svrdlan, anestetičar Đorđe Marić, te specijalizanti i doktori medicine iz ove zdravstvene ustanove.

Doktor Kovačević, koji je specijalista pneumoftiziologije, subspecijalista intenzivne terapije i nacionalni koordinator za intenzivnu medicinu, naglasio je da je razlog današnjeg sastanka razvoj kadrovske strukture, odnosno kadra koji bi u budućnosti trebalo da radi u jedinici intenzivnog liječenja u novoj bolnici.

- Kada govorimo o kadrovskoj problematici, evidentan je nedostatak intenzivista na području Zapadnog Balkana i uopšte zemalja u razvoju. Činjenica da je ovaj problem prepoznat i u trebinjakoj bolnici dovoljno govori o zrelosti menadžmenta da prepozna problem i da ide u pravcu njegovog rješavanja, odnosno edukacije kadra, s posebnim akcentom na edukaciju mladog kadra, specijalizanata i doktora medicine, pogotovo kada je riječ o konzervativnim granama medicine - rekao je doktor Kovačević.

On je naveo da UKC, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane, stoji na raspolaganju sa svim svojim kapacitetima da se proces edukacije provede kako treba i na neki način da se kreira ta inicijalna kapsla, odnosno jezgro budućih intezivista koji će da rade u jedinici intenzivnog liječenja u novoj bolnici.

- Ovo nije prva bolnica kojoj pružamo ovakav vid podrške, a naš dolazak ovdje sigurno znači da ova sredina doživljava jedan veliki iskorak - istakao je doktor Kovačević.

Doktor Momčićević, koja je specijalista pneumoftizologije i subspecijalista intenzivne terapije, rekla je da, s obzirom na to da je profesor doktor Kovačević i nacionalni koordinator intenzivne medicine, imaju i obavezu i potrebu da doprinose razvoju intenzivne medicine u Republici Srpskoj, te da joj je čast što može da učestvuje i pruži punu podršku i znanje kako bi osnovali savremenu jedinicu intenzivnog liječenja, jer stvarno za tim postoji potreba.

- Primjera radi, od trenutnih 15 pacijenata kod nas u UKC, troje ih je iz Trebinja. Taj podatak pokazuje da postoji potreba za unapređenjem takve jedinice, koja ne može biti kao ona u Kliničkom centru, ali može biti takva da zadovolji potrebe ove regije, dok ćemo one pacijente kojima je potrebna sofisticiranija zdravstvena usluga zbrinjavati na našoj klinici - istakla je doktor Momčićević.

Ukazavši na važnost ovog sastanka, doktor Paovica je istakla da su danas razgovarali sa menadžmentom ustanove o strategiji razvoja intenzivne medicine u trenutnom objektu, ali i u novoj bolnici, kao i o kadrovskoj strategiji razvoja kroz razgovor sa specijalizantima i doktorima medicine koji tek treba da upišu specijalizaciju da bi im objasnili koje su mogućnosti na tom planu edukacije i šta se od njih očekuje u konceptu rada nove bolnice.

Direktor Bolnica Trebinje Nedeljko Lambeta zahvalio je doktorima Kovačeviću i Momčićević na dolasku i angažovanosti oko strategije razvoja intenzivne medicine na području Istočne Hercegovine.

Prema njegovim riječima, planiran je početak edukacije kadra trebinjske bolnice već u aprilu, kada će prva grupa srednjeg medicinskog kadra započeti sa ciklusima edukacije u UKC, dok će na ljeto isti proces započeti i ovdašnji ljekari.

- Osim toga, u narednom periodu je planirano raspisivanje javnog konkursa za još tri ljekara anesteziologa čime ćemo uspjeti zaokružiti kadrovsku potrebu te ćemo doći u stanje suficijencije - najavio je Lambeta.

Strateški fokus sastanka bio je na planiranju unapređenja rada trenutne jedinice intenzivnog liječenja u postojećem objektu te planiranju implementacije naprednih pristupa u novoj bolnici, a ovaj sastanak predstavlja značajnu prekretnicu u unapređenju rada jedinice intenzivnog liječenja u Istočnoj Hercegovini, te pokazuje posvećenost menadžmenta u postizanju visokih standarda u medicinskoj praksi.

Nakon produktivnog sastanka menadžmenta bolnice s eminentnim stručnjacima iz UKC Republike Srpske jasno su definisane promjene koje će se provesti na području intenzivnog liječenja te važnost podrške i edukacije u tom kontekstu.

Јedna od ključnih promjena je unapređenje infrastrukture i opreme u jedinici intenzivnog liječenja.

Kroz sve ove promjene i aktivnosti, očekuje se da će jedinica intenzivnog liječenja u trebinjskoj Bolnici postati lider u pružanju vrhunske zdravstvene zaštite pacijentima u kritičnom stanju.