latinica  ћирилица
29/03/2024 |  16:19 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

Treneru iz Bijeljine 12 godina zatvora zbog pedofilije – policija ga nije našla u mjestu prebivališta (VIDEO)

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Bijeljini, Milenko Tomić iz Bijeljine je osuđen na 12 godina zatvora za krivično djelo obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina. Međutim, Tomić se nije pojavio u sudu i najvjerovatnije je u bjekstvu. Da Tomić nije bio na kućnoj adresi još prije dva dana potvrdili su i u Policijskoj upravi Bijeljina. U saopštenju Okružnog tužilaštva navode da su ovakav slijed događaja prepoznali, zbog čega su još u januaru doveli u sumnju efikasnost postupka. Ko će odgovarati za ovakav propust?
Sud u Bijeljini - Foto: RTRS
Sud u BijeljiniFoto: RTRS

Milenko Tomić se iz kućnog pritvora jutros nije pojavio u Okružnom sudu u Bijeljini na izricanju presude kojom je proglašen krivim za obljubu trinestogodišnje djevojčice .

- Ruka pravde će ga stići i ne može se dovijeka biti u bjekstvu - kaže otac oštećene djevojčice.

Nepravosnažnom presudom Tomić je osuđen na kaznu zatvora od 12 godina.

- Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 12 godina , ali je istovremeno utvrđeno da je prekršio mjere zabrane, odnosno kućnog pritvora, što ukazje na to da se dao u bjekstvo. Sud mu je odredio pritvor - istakla je Tatjana Savić, pravna zastupnica oštećene.

Optužnica protiv Tomića podignuta je 31. januara 2022. godine, a Okružni sud odredio mu je pritvor do izricanja presude, najduže dvije godine od dana potvrđivanja optužnice 1. februara 2022. godine. Pušten je iz pritvora nakon što je Okružni sud ovu mjeru zamijenio kućnim pritvorom. U policijskoj upravi u Bijeljini naveli su da su Tomića obilazili dva puta dnevno, a 27. 3 u večernjim časovima utvrđenoje je da nije na kućnoj adresi i o tome odmah obavijestili Okružni sud. Tužilaštvo, advokati i porodica djeteta ranije su ukazivali da se sa suđenjem odugovlači kako bi Tomiću istekao pritvor.



- Nadamo se da više ni jedno dijete on u svom životu neće uspjeti da dotakne  a kamoli da uradi nešto što je uradio našem djetetu - kaže majka oštećene djevojčice.

Postupak protiv Tomića pratili su i predstavnci Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

- Samo želimo da poručimo da je pravosuđe pokazalo da se brine o pravima djeteta i poruku roditeljima i djeci da u slučaju nasilja obavezno to prijave jer pravosuđe stoji iza njihovih prava - naglasila je Јovanka Vuković, zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske.

Ono čime oštećeni nisu zadovoljni je što sud nije dosudio naknadu štete maloljetnici, što, kako kažu, podrazumijeva da ona u parničnom postupku treba da ponovo svjedoči i da se ponovo traumatizuje. U tom dijelu presude, oštećeni će uložiti žalbu.