latinica  ћирилица
29/03/2024 |  13:05 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Košarac sa Momirovićem: "Banjaluka Ekspo 2024" ozbiljna šansa za privrednike

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem.
Staša Košarac i Tomislav Momirović - Foto: Ustupljena fotografija
Staša Košarac i Tomislav MomirovićFoto: Ustupljena fotografija

U fokusu razgovora bilo je učestvovanje delegacije Srbije na predstojećem Međunarodnom sajmu privrede "Banjaluka Ekspo 2024".

Republika Srbija je zemlja partner ovogodišnjeg međunarodnog sajma u Banjaluci, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Košarac izrazio je zahvalnost Momiroviću i privrednicima iz Srbije koji će učestvovati na ovom važnom događaju u Banjaluci, koji će biti održan od 3. do 5. aprila.

- Zahvaljujući organizaciji međunarodnog sajma privrede, kao i energetskih samita u Trebinju i Banjaluci, Srpska je postala prepoznatljiva kao regionalni centar za diskusije o važnim pitanjima u ovim sektorima - naglasio je Košarac.

Momirović kaže da je počastvovan što će imati priliku da otvori Međunarodni sajam u Banjaluci sljedeće nedjelje i na panelu da predstavi potencijale za dodatno unapređenje ekonomskih odnosa sa BiX.

- Najvažnije je da ćemo predstaviti Srbiju na međunarodnom planu, ne samo kao centar regiona nego i kao važnu i prepoznatljivu destinaciju u ovom dijelu Evrope - rekao je Momirović.

Na sastanku je bilo riječi i o organizaciji međunarodne izložbe EKSPO 2027 u Beogradu.

- Činjenica da je Beograd domaćin najznačajnije svjetske izložbe najbolje govori o ozbiljnosti i odgovornosti politike rukovodstva Srbije na međunarodnom planu. Sa aspekta spoljnotrgovinske politike, definitivno je EKSPO 2027 među najvećim uspjesima Srbije, pored Ugovora o slobodnoj trgovini sa NR Kinom - naglasio je Košarac.

On je naveo da EKSPO 2027 predstavlja ozbiljnu šansu koju privrednici iz Srpske i FBiH treba da iskoriste za prezentaciju i promociju privrednih kapaciteta Srpske i FBiH. Naglašeno je da će model nastupa privrednika iz Srpske i FBiH na EKSPO 2027 u Beograu biti predmet usaglašavanja u narednom periodu.

Ministri Košarac i Momirović razgovarali su i o impelemtaciji sporazuma u okviru Trilateralnog trgovinskog komiteta BiH – Srbija – Turska, kao i o saradnji u okviru CEFTA Sporazuma.