latinica  ћирилица
29/03/2024 |  13:05 ⇒ 13:12 | Autor: TANЈUG

Tehnološki bum: Astročešalj bi mogao da pomogne u otkriću novih planeta sličnih Zemlji

Nove planete slične Zemlji mogle bi uskoro da budu otkrivene nakon što su naučnici napravili tehnološki bum izumom astročešlja koji može da analizira plavo-zelenu svjetlost koju emituju zvijezde.
Najveći teleskop u Atakama pustinji (Foto: EPA-EFE/RODRIGO SAEZ) -
Najveći teleskop u Atakama pustinji (Foto: EPA-EFE/RODRIGO SAEZ)

Astročešljevi mogu da otkriju male varijacije u svjetlosti zvijezde nastale kruženjem egzoplaneta (onih izvan našeg solarnog sistema) - potencijalno otkrivajući onu koja je slična Zemlji, prenio je Skaj njuz.

Oni su, uglavnom, ograničeni na zeleno-crveni dio svjetlosnog spektra, ali novi sistem nudi priliku da se otkrije još više tajni svemira. Prekretnicu su napravili fizičari sa Univerziteta Heriot-Vat u Edinburgu i Univerziteta Kembridž.

- Ovo je zaista uzbudljiv razvoj koji će nam omogućiti da proučavamo manje planete na dužim orbitama nego ikada ranije sa ciljem da otkrijemo prvu planetu nalik Zemlji koja kruži oko obližnje zvijezde nalik Suncu - rekla je Samanta Tompson sa Kembridža.

Profesor sa Heriot-Vata, Derik Rid rekao je da je svjetlost kraće talasne dužine koju novi sistem može da ispita "bogata karakteristikama atomske apsorpcije" interesantna za astronome.

- Naš novi pristup prvi put obezbjeđuje neprekidan niz optičkih markera od ultraljubičastog do plavo-zelenog koji služe kao precizna skala talasnih dužina u ovom dijelu spektra - dodao je Rid.

Ova tehnologija se razvija za ekstremno veliki teleskop (ELT) čija izgradnja je u toku u pustinji Atakama u Čileu.

Teleskop će imati primarno ogledalo od 39 metara i biće najveći teleskop za vidljivu i infracrvenu svjetlost na svijetu.

Britanski tim će, takođe, raditi na astročešljevima za teleskope u Јužnoj Africi i na Kanarskim ostrvima.