latinica  ћирилица
29/03/2024 |  01:29 ⇒ 07:01 | Autor: SRNA

Dodik: Izborni zakon jedan od najznačajnijih

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Izborni zakon jedan od najznačajnijih dokumenata koje može da usvoji Narodna skupština.
Dodik na posebnoj sjednici NSRS - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik na posebnoj sjednici NSRSFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Zato vas molim da se usmjerite ka ovom dokumentu. Ostanimo kompaktni i nastavimo da donosimo zakone za koje mislimo da su najvažniji za Republiku Srpsku - rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske tokom rasprave o Nacrtu izbornog zakona.

On je naveo da je ovaj zakon sačinjen prije mjesec dana i ide u proceduru na 12. posebnoj sjednici, jer je prethodna posebna zakazana prije nametanja izmjena Izbornog zakona BiH.

Dodik je rekao da ostaje pri ranije izrečenom stavu da donošenjem ovoga zakona mora ići odluka da se neće primjenjivati odluke Centralne izborne komisije  BiH za lokalne izbore, za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu, Dom naroda parlamenta BiH, za predsjednika i potpredsjednike Srpske, te da se naloži opštinama da se onemogući korištenje prostorija za izbore koje bi organizovala ova komisija.

- CIK može da ostane samo pod uslovom da /Kristijan/ Šmit povuče svoju nametnutu odluku ili da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbije njegovu nametnutu odluku - rekao je Dodik.

Dodik smatra da je šef poslaničkog kluba Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović kriminalizovan i da mora dati odgovor odakle mu 50.000 evra koje je dao čovjeku u Beogradu.

- Pričaš različite laži i ništa drugo ne znaš. Sačinili smo navedeni dokument prije mjesec dana i sve je jasno šta piše u njemu - rekao je Dodik.