latinica  ћирилица
28/03/2024 |  21:03 ⇒ 21:07 | Autor: SRNA

Poljanski: Zapad može da odgađa razgovor o agresiji na SRЈ, ali ne može pobjeći od odgovornosti

Zapad može da odgađa diskusiju o protivzakonitoj agresiji NATO-a na suverenu SR Јugoslaviju izvršenoj 1999. godine, ali ne može pobjeći od odgovornosti, izjavio je zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
Dmitrij Poljanski (Foto: EPA/JUSTIN LANE) -
Dmitrij Poljanski (Foto: EPA/JUSTIN LANE)

Nakon što je na današnjem glasanju ponovo odbijeno održavanje sjednice povodom 25. godišnjice NATO agresije na SRЈ, Poljanski je zahvalio svima koji su podržali Rusiju u prijedlogu da se takva diskusija održi i naveo da su Francuska, SAD i Velika Britanija žrtvovale Savjet bezbjednosti UN radi svojih interesa, sa ciljem da učine sve moguće da se ne razgovara o njihovim zlodjelima.

On je naveo da je više članica bilo za održavanje diskusije nego u ponedjeljak, 25. marta, i ocijenio da to znači da su se "čuli ruski argumenti" početkom sedmice.

- Glasanje je potvrdilo tezu koju smo postavili u okviru Sajveta bezbjednosti UN da su zapadne zemlje previše zastupljene u u ovom tijelu. Žalimo zbog toga što je Savjet stavljen u nepovoljan položaj zbog Zapada jer odbija da razgovara o tački svog dnevnog reda. Drugim riječima, članice Savjeta odbile su da sprovedu sopstveni mandat i to je veoma ozbiljan udarac ovom tijelu - naglasio je Poljanski.

Poljanski je napomenuo da odbijanje održavanja sastanka neće izbrisati posljedice destruktivnih postupaka Zapada.

- Razočćaraću vas kada kažem da možete proceduralno da blokirate jedan ili dva sastanka, ali to neće izbrisati posljedice vaših destrkutktivnoh postupaka. Hiljade mrtvih i ranjenih, trovanje zemljišta osiromašenim uranijumom i ogroman broj oboljelih od raka, što će, prema procjeni stručnjaka, uticati na 60 narednih generacija na Balkanu. NATO stvorio žarišpte na Balkanu koje bi moglo da eksplodira u bilo kom trenutku - upozorio je Poljanski.

Poljanski je ciritao izjave tadašnjeg senatora DŽozefa Bajdena, koji 1999. godine u Kongresu SAD priznao da je "predložio da se bombarduje Beograd, da se pošalju američki piloti, da se raznesu svi mostovi preko rijeke, obustave isporuke nafte i brojne druge konkretne akcije".

- Nadam se da shvatate da što više krijete istinu, ona će se više širiti. Svijet je vidio da se i dalje jako plašite da razgovararte o vašoj ilegalnoj agresiji na suverene države, uključujući SRЈ, Irak i Avganistan - naveo je Poljanski.

On je istakao da Zapad svuda ostavlja trag smrti i uništenja.

- Ako ste do sada mogli da izbjegavate diskusiju, Savjet bezbjednosti se nada da nećete tako lako izbjeći odgovornost za svoje postupke - dodao je Poljanski.