latinica  ћирилица
28/03/2024 |  16:56 | Autor: SRNA

Pupovac: Interesi Srba moraju da budu predstavljeni u Saboru

Interesi Srba moraju da budu predstavljeni u Hrvatskom saboru, a Samostalna demokratska srpska stranka zalagaće se za razvoj krajeva u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, a koji su najslabije razvijeni, rekao je danas lider SDSS-a Milorad Pupovac.
Milorad Pupovac - Foto: RTRS
Milorad PupovacFoto: RTRS

Pupovac je rekao da će izborni slogan SDSS-a biti "Hrvatska treba Srbe", te istakao da su političke veze Srba i Hrvata vijekovima unazad tijesne.

- Hrvatskoj su potrebni Srbi kako bi njeni građani imali susjeda i kako bi dva naroda sarađivala u svim oblastima od ekonomije do kulture - rekao je Pupovac.

On je naveo da je Srbima potrebna otvorena i pozitivna Hrvatska, kao i da je neophodno da Srbi, koji su već nekoliko vijekova politički neraskidivo isprepletani sa Hrvatima, zastupaju svoje interese u Saboru.

-Srbi koji ovdje žive vijekovima ili oni koji će tek pristizati, a naročito mi, domicilni treba da učinimo sve da Hrvatska postane pozitivna i otvorena nacija za svoje i dobro svakog njenog građana - rekao je Pupovac.

On je dodao da će SDSS nastaviti da štiti interese Srba u Hrvatskoj, nastojeći da štiti slobode.

Pupovac je izrazio nadu da bi predizborna kampanja trebalo da bude ohrabrujuća za sve koji strahuju i oslobađajuća za sve koji nedovoljno vjeruju ili imaju negativne emocije.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i visoki funkcioner SDSS-a Anja Šimpraga rekla je da će tražiti nastavak ključnih infrastrukturnih projekata koji više ne ubrajaju samo struju, vodu i asfalt, nego i internet, telekomunikacije i socijalnu infrastrukturu.

Poslanik SDSS-a Dragana Јeckov istakla je da će ova stranka insistirati na dosljednom provođenju ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i ravnomjernoj zastupljenosti u svim granama vlasti, u medijima, javnim službama i javnim preduzećima.

- Više puta smo bili svjedoci napada na garantovana mjesta za nacionalne manjine. Ta garantovana mjesta su jedini instrument u koji su se mogli pouzdati pripadnici manjina, naročito srpske - rekla je Јeckov.