latinica  ћирилица
28/03/2024 |  13:02 | Autor: TANЈUG

Porast broja hibridnih vukova dovodi do opasnosti da evropski vuk izumre

Povećan broj hibridnih vukova u Evropi preti da dovede evropskog vuka, kao divlju, genetski različitu životinju u opasnost od izumiranja.
Vukovi, ilustracija (Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK) -
Vukovi, ilustracija (Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK)

Pod hibridnim vukovima podrazumijevaju se vrste koje su nastale ukrštanjem vukova i pasa.

Kako se navodi, tokom protekle dvije decenije desetkovana je evropska populacija vukova, dok hibridi vukova, iako nisu nova pojava, nisu bili dobro proučavani sve do nedavno, kada je napredak u genetici omogućio da se dokaže njihovo postojanje.

Stručnjaci za njih objašnjavaju da postoji mogućnost da više dolaze u sukob sa ljudima, istjeraju čistokrvne vukove iz njihovog staništa ili smanje održivost budućeg potomstva, ometajući napore da se oživi evropska populacija vukova, piše Gardijan.

Luiđi Botani, vodeći italijanski ekspert za vukove, kaže da su u određenim regionima hibridi postali endemski, kao u Toskani, gdje čine 70 odsto čitave populacije vukova, dok su na nekim teritorijama svi vukovi hibridni.

Pojedini eksperti su zabrinuti da će ukrštanje dovesti do trajnog gubitka posebnih osobina vuka.

- Ako sutra vidim crno-bijelu životinju, sa spuštenim ušima i dugim repom, a vi mi kažete da je to vuk, zapravo bih bio razočaran. Ne želim da vidim vukove na taj način - naglasio je Boitani.

Eksperti se slažu da, radi očuvanja evropskog vuka, hibridi moraju da migriraju, dok neki pozivaju na istrebljenje ove vrste.

- Ubrzavamo proces koji bi mogao da se dogodi prirodnim putem. To je kao globalno zagrijavanje mi smo dužni da ublažimo takav uticaj - kaže Valerija Salvatori, stručnjak za vukove, koja je vodia prvu studiju o hibridizaciji širom Evrope.

Proces istrebljenja pokrenule su Austrija, Poljska, Slovenija i Švajcarska, dok se grupe za zaštitu životinja u Italiji bore da se vrsta spasi.

Uprkos ovom pristupu nekih zemalja, vrše se različita istraživanja o potencijalnim dobrobitima ukrštanja, kao što su otpornost na određene bolesti kojima su čistokrvni vukovi podložni.