latinica  ћирилица
28/03/2024 |  08:03 ⇒ 08:52 | Autor: RTRS

Kovač: Preporuka o članstvu Prištine u Savjet Evrope - presedan (VIDEO)

Politički komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope je u Parizu sa 31 glasom za, četiri protiv i jednim uzdržanim usvojio mišljenje Dore Bakojani, kojim se preporučuje članstvo Prištine u Savjet Evrope.
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (Foto:  EPA/RAINER JENSEN) -
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (Foto: EPA/RAINER JENSEN)

Dva glasa protiv bila su od poslanika Srbije, a po jedan iz BiH i Crne Gore, dok je bio udržan grčki poslanik Aleksis Cipras.

Na sastanku koji je održan u Parizu glasalo se za izvještaj grčke poslanice Dore Bakojani u kojim je stajala preporuka da Kosovo bude primljeno u Savjet Evrope.

- Nakon rasprave u kojoj smo učestvovali i iznijeli svoje stavove, a to je da Kosovo nije država, nikada neće biti, i da je KiM sastavni dio Srbije, da se na KiM krše ljudska prava, da su pogazili međunarodno pravo i da nisu ispunjena sva tri uslova koje je Bakojani navela prije dvije nedjelje, ista je okončana tako što je izvještaj usvojen sa 31 glasom - rekla je član delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Elvira Kovač, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Navela je da procedura davanja preporuke Prištini u Savjet Evrope veoma ubrzana, a sve sa ciljem da se Srbiji nanese šteta.

- Sve što se dešavalo u Parizu je u suprotnosti sa procedurom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope. Sav proces bi trebalo da traje dvije godine, a možda i duže. Јasno je koliko žele da sve to ubrzaju - istakla je Kovačeva.

Iznenadio nas je stav grčkog predstavnika Ciprasa koji je, kaže Kovačeva, bio uzdržan, a u prethodnom obraćanju bio protiv.

- Davanje preporuke Prištini je presedan, iako je neobavezujuće mišljenje - poručila je Kovačeva.

Sljedeće zasjedanje zakazano je za 18. april.