latinica  ћирилица
27/03/2024 |  15:02 | Autor: SRNA

Sajić: EU potvrdila stavove Srpske, ostanak OHR-a vodi raspadu BiH

Docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nina Sajić ocijenila je za da je EU, odlukom o dodjeli kandidatskog statusa BiH, poslala poruku da je došao kraj protektoratu visokog predstavnika i da će ostanak OHR-a doprinijeti raspadu, a ne očuvanju BiH.
Nina Sajić - Foto: SRNA
Nina SajićFoto: SRNA

- Što su duže ovdje, to ova zemlja više teži disoluciji, odnosno raspadu - navela je Sajićeva.

Ona je podsjetila da je još 2008. godine u izvještaju o napretku BiH jasno rečeno da se postojanje OHR-a kosi sa daljim napretkom BiH prema EU.

- To je u posljednjih 15-ak godina stavljeno po strani zbog pritiska SAD i Velike Britanije - navela je Sajićeva.

Ona smatra da BiH ne može ići prema evropskoj porodici država uz stranog protektora i da će se u narednom periodu vidjeti ko je u BiH zapravo za EU, a ko nije.

- Ako vidite reagovanje bošnjačke političke elite, vrlo je jasno da oni podržavaju protektorat i da njima nije ni stalo do daljeg napredovanja BiH ka EU - istakla je Sajićeva.

Ona smatra da bi bilo interesantno čuti mišljenje Ambasade Njemačke ili njenih zvaničnika, jer je Kristijan Šmit i došao u BiH zahvaljujući njima.

- Biće interesantno da vidimo da li Njemačka istupa izvan okvira EU ili stoji uz svoje partnere, ostale članice EU - rekla je Sajićeva.

Portparol Evropske komisije Peter Stano saopštio je da je visok stepen međunarodne supervizije nespojiv sa evropskom budućnošću BiH i to nakon što je Kristijan Šmit donio odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH.

Stano je naveo da bi Šmitova "izvršna ovlaštenja trebala da se koriste samo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji".

Šmit je juče izjavio da je donio odluku da nametne izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU.