latinica  ћирилица
26/03/2024 |  22:21 | Autor: SRNA

Lordanu Zafranoviću nagrada za životno djelo Martovskog festivala u Beogradu

Reditelju Lordanu Zafranoviću uručena je nagrada za životno djelo 71. Martovskog festivala u Domu omladine u Beogradu.
Lordan Zafranović - Foto: RTRS
Lordan ZafranovićFoto: RTRS

Priznanje je filmskom reditelju uručio umjetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić, koji je rekao da je Zafranović laureat koji svakoj nagradi koju dobije daje i dio sopstvene vrijednosti i značaja.

Zafranović je zahvalio organizatorima Festivala na nagradi koju, kako je rekao, posvećuje svim filmskim radnicima sa kojima je sarađivao i radio.

Slavni reditelj se zahvalio ekipi filma "Djeca Kozare" čije je snimanje završeno prije nekoliko mjeseci, a ostvarenje se sada nalazi u procesu postprodukcije.

- Sto puta sam imao priliku da radim sa takvim entuzijastima, sa takvom energijom, sa takvom voljom da se napravi nešto drugo, da se prkosi, da se udari snažno u oko sve one koji nas muče, sve one koji su nam doveli do nekog gađenja, do nekog zla, nečeg što nije ljudski i mislim da njima treba zahvaliti - rekao je Zafranović.

Na Martovskom festivalu biće prikazano 98 filmova koji će se takmičiti za Gran pri, najbolji film po kategorijama, strukovne nagrade za režiju, scenario, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku.

Pored takmičarskog, Martovski festival ima i revijalni filmski program, sa mnogim ekskluzivnim premijerama.