latinica  ћирилица
26/03/2024 |  16:28 | Autor: TANЈUG

Propao dogovor, rudari sutra ispred zgrade Vlade FBiH

Predstavnici Sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji BiH nisu na današnjem sastanku sa predstavnicima Ministarstva energije, rudarstva i energetike FBiH postigli dogovor o isplati zarada rudarima za januar i februar ove godine.
Rudnik Zenica - Foto: RTRS
Rudnik ZenicaFoto: RTRS

Predstavnik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH Sinan Husić izjavio je da su daleko od dogovora i da je ono što je sada sigurno da će sutra u punom kapacitetu biti realizovana odluka Upravnog odbora o najavi i održavanju protesta pred Vladom FBiH u Sarajevu.

Osim isplate plata za januar i februar, rudari imaju i zahtjev da se na bazi elaborata o tehničko-ekonomskim pokazateljima, kada je u pitanju Rudnik mrkog uglja u Zenici, utvrdi konačno odluku po pitanju statusa tog rudnika u narednom periodu.

- Spremni smo da prihvatimo odluke o potpunoj reorganizaciji, ali i odluku o trajnom prekidu rudarskih radova u ovom rudniku. U takvoj situaciji treba zbrinjavanje radnika izvršiti po ugledu na prvu fazu reorganizacije Rudnika mrkog uglja Zenica u Zenici - naveo je Husić.

Resorni ministar Vedran Lakić je nakon sastanka podsjetio na dogovor sa rudarima i Elektroprivredom iz septembra prošle godine.

- Preveliki broj zaposlenih nije optimalan za nivo proizvodnje. Tada je dogovoreno da se određeni deo zaposlenika zbrine, te da se poveća proizvodnja. Od tada, Elektroprivreda je više od 40 miliona KM potrošila i zbrinuto je 180 radnika, smanjen je broj uposlenih, ali je nivo proizvodnje ostao na otprilike 30 odsto - naveo je Lakić.

Ipak, dodao je da podržava i razumije sindikalnu borbu, te da je siguran da će doći do konačnog rješenja.

Slično je potvrdio i v.d. direktora Elektroprivrede, Sanel Buljubašić.

- Prvi problem koji smo detektovali je smanjena količina proizvodnje u rudnicima. Dali smo maksimum od sebe, do sada smo 75 miliona pozajmica dali ka rudnicima. Nazalost sada Elektroprivreda nije u mogućnosti da iznađe rješenje za ove dvije plate - rekao je Buljubašić.

Protesti rudara počinju sutra prije podne, a Husić naglašava da bi trebalo da se okupi oko 300 rudara. Ukoliko tokom sutrašnjeg dana ne dođe do rješenja, najavljuju se još masovniji protesti. Okupljanje učesnika počinje na platou Željezničke stanice će mirnom šetnjom krenuti ka zgradi zgradi Vlade FBiH, prenijeli su sarajevski mediji.