latinica  ћирилица
26/03/2024 |  15:16 ⇒ 15:21 | Autor: SRNA

Ćulum u studijskoj posjeti OLTIM-u u Parizu

Direktor Kancelarije Francuske za borbu protiv krijumčarenja nezakonitih migracija Ksavije Delru uručio je direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH Darku Ćulumu nacionalni znak OLTIM-a u znak zahvalnosti za podršku i odličnu saradnju, dok je domaćinu Ćulum uručio zlatnu značku Sipe
Darko Ćulum na OLTIM-u -
Darko Ćulum na OLTIM-u

Ćulum boravi u Parizu u studijskoj posjeti OLTIM-u pri Graničnoj policiji u Francuskoj u okviru programa "EU for fast".

Prvog dana studijske posjete predstavljene su aktivnosti i metodologija rada OLTIM-a i mogućnosti unapređenja saradnje kroz jačanje međuagencijskih veza u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa u vezi s nezakonitim migracijama i krijumčarenjem ljudi, saopšteno je iz Sipe.

Cilj posjete je potpuni uvid u organizaciju OLTIM-a, u njegove pravne, administrativne, logističke i operativne aspekte kako bi se ojačala izgradnja policijskih i pravosudnih kapaciteta i saradnja na regionalnom i evropskom nivou u području krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

U studijskoj posjeti koja traje od 25. do 29. marta u ime policijskih tijela BiH učestvuju i direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa, direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković i načelnik Unsko-sanskog kantona Јusuf Musić.