latinica  ћирилица
25/03/2024 |  22:36 ⇒ 22:36 | Autor: SRNA

Peskov: Poštovati odluku o učešću ruskih sportista

Treba poštovati odluku da ruski sportisti mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnim zastavama, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Poznajem dosta sportista kojima je učešće na Olimpijadi veoma bitno. Možda neće imati novu šansu. Zato odluku da sportisti mogu da idu na Olimpijadu treba poštovati - naglasio je Peskov.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da međunarodni sport ne bude talac politici.

Međunarodni olimpijski komitet /MOK/ saopštio je prošle sedmice da ruskim i bjeloruskim sportistima neće biti dozvoljeno da učestvuju u tradicionalnoj paradi na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 26. jula, kada će više hiljade sportista ploviti u čamcima niz rijeku Senu nekoliko kilometara prema Ajfelovom tornju.

MOK je utvrdio proceduru provjere prema kojoj ruski i bjeloruski sportisti dobijaju neutralni status, sa zahtjevima koji uključuju da ne smiju javno da podržavaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, niti da budu povezani sa vojnim ili državnim bezbjednosnim agencijama.

MOK je saopštio da očekuje da se za Igre u Parizu kvalifikuje 36 neutralnih sportista sa ruskim pasošima i 22 sa bjeloruskim.