latinica  ћирилица
25/03/2024 |  17:04 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Naučna tribina "NATO agresija protiv Јugoslavije: Istorijsko sjećanje i dugoročne posljedice" (VIDEO)

U Beogradu je održana naučna tribina "NATO agresija protiv Јugoslavije: istorijsko sjećanje i dugoročne posljedice".
Tribina u Beogradu - Foto: RTRS
Tribina u BeograduFoto: RTRS

Cilj skupa je da se ne zaborave nevine žrtve i užas bombardovanja, te da se pošalje poruka o nedopustivosti ponavljanja ovakvog čina čije se posljedice osjećaju do danas.

Srpski narod je, iako svjestan posljedica 1999. godine, imao hrabrost da se odupre najmoćnijoj sili svijeta i na taj način kupi vrijeme Rusiji da se pripremi za vrijeme kada NATO dođe na njene granice, izjavio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Željko Budimir.

- Јa kao pravoslavni hrišćanin smatram da je danas Rusija onaj koji zaustavlja zlo i spriječava zlo da ovlada svijetom. Potpuno ubijeđen da bitka koju sada vodite je bitka za svijet, ali mi smo 1999. godine vodili bitku koja je bila taktički predah za bitku koju vi sada vodite za svijet - naveo je Budimir.

- Devedesetih godina je bila decenija koja je dala još deset godina Rusiji da dobro promisli o svojoj spoljnoj politici, predstavio je preokret rusije , pokušaje da se sa zapadom uspostave dobri odnosi , ne zbog rusije ,nego zbog zapada , a onda nakon agresije na jugoslaivju da dobro promisle šta se dešavalo u jogosalviji i da svoju politiku usklade na realnim osnovama - dodao je Aleksandar Raković, analitičar.

Prvi zamjenik predsjednika Komiteta Savjeta Federacije Rusije Vladimir Čižov koji je učestvovao i u donošenju Rezolucije SB 1244 rekao je da su svi znali da će NATO bombardovati Saveznu Republiku Јugosalviju.

- Apelujem na Srbiju i srpski narod, budite usredsređeni, oduprite se pritiscima kojima ste svakodnevno izloženi - istakao je Čižov.

Nakon NATO agresije došlo je do promjene u međunarodnim odnosima, ocjenjuju poznavaoci prilika

- Od 1999. godine kada je izvršena agesija na SRЈ, tada je međunarodno pravo srušeno, i od tada se nalazi u razvalinama, šta će reći da su un od tada urazvalinama. UN već 20 godina ne mogu da uspostave nikakav porerad u svijetu - istakao je Srđan Perišić, profesor FPN Beograd.

Namjere NATO pakta 1999. godine je da napravi eksperiment u kojem oni odlučuju šta je dobro, a šta loše rekao je Konstantin Kosačov, zamjenik predsjednika Savjeta Federacije Rusije i dodao da će Rusija uvijek biti uz srpski narod.