latinica  ћирилица
25/03/2024 |  11:47 ⇒ 11:56 | Autor: RTRS

Beograd: U Ruskom domu izložba "Zašto?" i naučna tribina o NATO agresiji

U Ruskom domu u Beogradu otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Zašto?" ruske novinske agencije Tas i srpskog dnevnog lista Večernje novosti.
Izložba "Zašto" (Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ) -
Izložba "Zašto" (Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)

Izložbu su otvorili generalni direktor Tasa Andrej Kondrašov i glavni i odgovorni urednik Novosti Milorad Vučelić.

Izložba se sastoji iz dva dijela - u prvom su radovi srpskih fotoreportera za Večernje novosti iz 1999. godine koji prikazuju događaje na teritoriji Јugoslavije tokom tragičnih 78 dana bombardovanja. Drugi dio postavke su fotografije reportera Tasa iz istog perioda, ali u Rusiji.

Kondrašov je rekao da ne treba dozvoliti da se zločini NATO bombardovanja SR Јugoslavije zaborave ili istorijski stave u drugi kontekt.

- Ova izložba je između ostalog opomena i našoj djeci da ne zaborave šta se događalo u SR Јugoslaviji za vrijeme NATO bombardovanja - rekao je Kondrašov.

Vučelić je rekao da izložba svjedoči o stradanju srpskog naroda i razaranju i komadanju SR Јugoslavije. 

Otvaranju je prisustvovao i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

Po otvaranju izložbe uslijedila je naučna tribina povodom 25 godina od NATO agresije na SR Јugoslaviju. Na početku su prisutni minutom ćutanja odali poštu žrtvama terorističkog napada u Moskvi.

Budimir je rekao novinarima da su Srbi devedesetih godina imali posebno važnu ulogu jer su pružili otpor uspostavljanju novog svjetskog poretka, navodeći da je srpski narod kupovao vrijeme za Rusiju koja će biti spremna da pruži otpor u trenutku kada ekspanzija NATO dođe na njene granice.

Budimir je ukazao da je 1999. godina godina prekretnice kada je Rusija, posebno njen tadašnji premijer, shvatio da će to što radi Amerika i uspostavljanje novog svjetskog poretka na tim osnovama da sruši čitav postojeći sistem suverenosti koji je postojao od 17. vijeka.