latinica  ћирилица
24/03/2024 |  14:15 | Autor: SRNA

Deđanski: Ruska inicijativa o osudi NATO agresije na SRЈ izuzetno korisna za Srbe

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da su inicijativa Rusije za održavanje posebne sjednice Savjeta bezbjednosti UN povodom 25 godina od NATO agresije na SR Јugoslaviju i poziv Državne dume Ruske Federacije međunarodnim parlamentarnim organizacijama i parlamentima zemalja širom svijeta da osude agresiju iz 1999. godine - izuzetno korisni za Srbiju i srpski narod.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

Deđanski je objasnio da se korist od ovakvih inicijativa ogleda u tome što se njima ukazuje na kršenje međunarodnog prava, koje je prvenstveno prekršeno bombardovanjem SRЈ bez odluke Savjeta bezbjednosti UN, ali i jednostranom odlukom zemalja NATO-a da započnu agresiju na jednu suverenu zemlju.

On je podsjetio da Srbija na tome stalno insistira na međunarodnim forumima, ali da to nema toliki značaj kao kada to pokrene zemlja sa velikom reputacijom u svijetu poput Rusije.

- Ovo je dobro i zbog toga što će se građani zemalja širom svijeta informisati o tome kako je sve počelo, iako će većina država, kojima će to biti upućeno, sve negirati. Međutim, to je bitno zbog drugih slobodarskih zemalja, odnosno većine u svijetu, jer će se one na taj način podsetiti ko je u stvari otvorio Pandorinu kutiju - izjavio je Deđanski Srni.

Deđanski smatra da je ista situacija i u Savjetu bezbjednosti UN jer će se pokazati ko je u svijetu pokvario sve što se tiče međunarodnih odnosa, ukoliko rasprava bude dozvoljena.

Prema njegovim riječima, Rusija ima dva interesa da pokreće ovakve inicijative, a prvi je da kao prijateljska zemlja Srbije pomogne borbu srpskog naroda za istinu po međunarodnom pravu.

- Rusija, sa druge strane, ima i lični interes, jer hoće da pokaže da upadom u Ukrajinu oni nisu ti koji su prekršili međunarodno pravo, nego da koriste prava koje je Amerika koristila gdje je htjela. Prvo je to bilo u Srbiji, a potom u Iraku, Libiji, Siriji i na raznim drugim mjestima - istakao je Deđanski.

Komentarišući najavu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića da će Parlament Srpske podržati inicijativu deputata ruske Državne dume i Savjeta Federacije o utvrđivanju međunarodno-pravne i moralne odgovornosti zemalja NATO-a za agresiju na SRЈ, Deđanski je ocijenio da će to biti veoma dobar potez i da nema sumnje da će to Srpska uraditi.

- Očigledno je da u Republici Srpskoj postoji politička odluka da se to podrži, što je jako dobro. Nema razloga da se ne podrži, a pogotovo ako se ima u vidu da je /predsjednik Republike Srpske/ Milorad Dodik pokazao hrabrost time što je produbio odnose sa Ruskom Federacijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i sa Bjelorusijom - rekao je Deđanski.

On smatra da bi i parlament Srbije trebalo da podrži inicijativu ruskog parlamenta jer je u intresu srpskog naroda da se što više priča o odgovornosti NATO zemalja za agresiju na Srbiju.

- Ako uspjemo da pokažemo drugim parlamentima da se kršilo međunarodno pravo 1999. godine, imamo šanse da se borimo za Kosovo - zaključio je Deđanski.