latinica  ћирилица
23/03/2024 |  11:32 ⇒ 11:32 | Autor: SRNA

Dačić: Zapad osporava svrhu sjednice Savjeta bezbjednosti UN o agresiji NATO na SRЈ

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će prisustvovati sjednici Savjeta bezbjednosti UN o agresiji NATO-a na SR Јugoslaviju, ali da je pitanje da li će zasjedanje u Njujorku, zakazano za ponedjeljak, 25. mart na inicijativu Rusije, biti održano zbog protivljenja zapadnih zemalja.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/)

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Dačić je ukazao na to da postoje brojne naznake da će neke zapadne zemlje postaviti pitanje svrhe rasprave o agresiji NATO-a na SRЈ, dodajući da šalju signale da je njihov stav da je to gubljenje vremena.

- Mi smo spremni za učešće, ali da li će do njega doći to je pitanje stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN. Do sada su održavane sjednice ako ih je inicirala neka stalna članica Savjeta bezbjednosti. Međutim, kad smo mi u pitanju, ne bi bilo prvi put da se neka praksa promijeni - rekao je Dačić.

On je objasnio da će proceduralno glasanje, ako do njega dođe, značiti da će se uoči sjednice glasati da li će ona biti održana ili ne.

Dačić je istakao da Srbija nema ništa protiv učešća brifera na toj sjednici, ali da se protivi učešću Prištine.

- Treba da se vodi računa o tome da je riječ o sjednici posvećenoj agresiji NATO-a na SRЈ. To znači da predstavnici Prištine nemaju tu šta da traže, jer ovo nije Unmik da se raspravlja o izvještaju generalnog sekretara UN. To nema veze sa ovim pitanjem, isključivo vezanom za odnose SRЈ i NATO-a - rekao je Dačić.