latinica  ћирилица
23/03/2024 |  10:40 | Autor: SRNA

U stalnom porastu broj stranih turista u Istočnom Sarajevu

Broj dolazaka stranih turista na područje grada Istočno Sarajevo u stalnom je porastu, a zimska sezona je uspješna uprkos nedostatku snijega, rekao je direktor Turističke organizacije grada Igor Ikonić.
Istočno Sarajevo - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Istočno SarajevoFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ikonić je rekao da je evidentno da je nedostatak snježnih padavina uticao na sve ski-centre i zimski turizam na području cijele Јužne Evrope i šire, ali da se, uprkos tome, Istočno Sarajevo može pohvaliti povećanjem broja dolazaka stranih turista.

- To je nešto na čemu smo aktivno radili u prethodnom periodu. Za razliku od susjednih ski-centara može se reći da su Јahorina i Ravna planina dale svoj maksimum. Kalendarski je proljeće počelo, a na Јahorini je skijanje i dalje moguće zahvaljujući svim naporima koje Olimpijski centar Јahorina ulaže u vještačko osnježavanje - istakao je Ikonić.

On je naglasio da su nastupi na međunarodnim sajmovima turizma, te medijske kampanje posredstvom različitih regionalnih medijskih kuća i uz pomoć influensera dali rezultate i dodao da su statistički podaci dodatna potvrda da treba nastaviti u tom pravcu.

Ikonić je naveo da, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj dolazaka stranih turista na područje Istočnog Sarajeva u toku 2023. godine iznosi 29.343, dok je ostvareno 92.974 noćenja stranih turista na području grada.

- S obzirom na to da Republički zavod za statistiku podatke preuzima od hotela, motela i drugih većih objekata, može se pretpostaviti da je broj značajno veći, što bi se vidjelo kada bi podatke Republičkom zavodu za statistiku dostavljali i smještaji tipa stan na dan i kuće za odmor - rekao je Ikonić.

On je rekao i da su ove godine već nastupali na dva međunarodna sajma, a plan im je da izađu na nova tržišta, te već pripremaju nastupe na međunarodnim sajmovima turizma u regionu.

Ikonić je rekao da su zimsku sezonu obilježile nove manifestacije kao što su "Paljanska zima" koja je prvi put bila obogaćena klizalištem sa pravim ledom postavljenim i u Istočnom Novom Sarajevu.

On je podsjetio da je prvi put organizovano bogojavljensko plivanje za Časni krst na Palama, a brojne goste su privukli i brojni koncerti, od kojih se ističe koncert Danice Crnogorčević.

- Povećali smo naplatu boravišne takse, zahvaljujući čemu smo bili u prilici da organizujemo brojne manifestacije. U toku 2023. godine, zahvaljujući radu Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo i Komsije za kategorizaciju, izvršili smo najviše kategorizacija smještajnih jedinica za iznajmljivanje u cijeloj Republici Srpskoj - naveo je Ikonić.

On je naglasio da se od ukupnog broja novokategorisanih smještajnih jedinica u Republici Srpskoj gotovo pola odnosi na grad Istočno Sarajevo, što znači da su broj jedan turistička organizacija kada je riječ o naplati boravišne takse u cijeloj Srpskoj.

Ikonić je rekao da je zimska turistička sezona na području Istočnog Sarajeva na izmaku, iako se ulažu znatni napori da se u "sezoni bez snijega" skijanje maksimalno produži.

On je istakao da su uveliko počele pripreme za ljetnu turističku sezonu i radi se na formiranju novih atrakcija.

- Očekuje nas bogato i sadržajno ljeto u našem gradu - poručio je Ikonić.