latinica  ћирилица
22/03/2024 |  17:40 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Dvije i po decenije od NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore; Kolike sau danas posljedice? (VIDEO)

Nelegalna agresija NATO-a na Saveznu Republiku Јugoslaviju 1999. godine označila je sunovrat morala i pravde i bila uvod u današnje događaje i sukobe u svijetu, rečeno je na međunarodnoj koferenciji "Od agresije do novog pravednog poretka", koja se održava u Beogradu.
NATO bombardovanje Beograda (foto:Tanjug/Vladimir Dimitrijević) -
NATO bombardovanje Beograda (foto:Tanjug/Vladimir Dimitrijević)

Na dvodnevnom skupu, organizovanom povodom 25 godina od početka NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore, učestvuju ugledni naučnici i stručnjaci iz Srbije i cijelog svijeta.

NATO agresija je događaj bez presedana u novijoj istoriji svijeta.

Učesnici konferencije saglasni - alijansa je počinila zločin prema Srbiji i Crnoj Gori, srpskom narodu i međunarodnom pravu.

Na dan kada je počela nelegalna i nelegitimna agresija NATO - a pravo je poraženo, a pravda pogažena.

- Danas sa sigurnošću možemo reći da je to bio prelomni istorijski događaj koji je bio uvod u ono sa čim se svijet danas suočava, da je sama agresija predstavljala sunovrat pravde i morala i da je bila duboko, duboko nepravedna - rekao je Miloš Vučević, ministar odbrane Srbije.

Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije naglasio je da je potpuno jasno da je najmoćniji vojni mehanizam na svijetu SRЈ bombardovao sa ciljem da joj otme Kosovo i Metohiju, i tom cilju je, kako navodi, bilo apsolutno sve podređeno.

Poručeno je da nema opravdanja za zločine NATO-a učinjene nad srpskim narodom, nad kojim je demonstrirana sila čije posljedice osjećamo i danas.

- Stradalo je 2.500 civila, više od 750 pripadnika policije i vojske, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdarvstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri - kazao je Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Oružana agresija je završena prije četvrt vijeka, ali, kažu učesnika konferencije, u drugim vidovima ona se nastavlja.

Poručuju - srpski narod pamti i ne zaboravlja.

- Za Evropu – ovo je podsjećanje da je NATO 1999. godine vratio rat na tlo Evrope, prvi rat poslije Drugog svjetskog rata, da je to učinio pod lažnim izgovorima i da je te laži onda iskoristio kao presedan za intervencije širom svijeta - kategoričan je Živadin Јovanović, predsjednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

Ruski narod je prije 25 godina izašao na ulice i jasno iskazao podršku srpskom narodu, kaže akademik Јelena Guskova, uz ocjenu da je NATO agresija bila planirana.

- Oni nisu postigli taj cilj koji su htjeli – nisu pobijedili narod, nisu pobijedili ideju srpstva i to najvažnija stvar, ali po mom mišljenju – Srbi su branili granicu pravednosti u svijetu - jasna je Guskova.

Povodom četvrt vijeka od početka NATO agresije, u Domu Vojske Srbije otvorena je izložba fotografija, a u Јugoslovenskoj kinoteci održava se međunarodna smotra dokumentarnog filma o ovoj temi.