latinica  ћирилица
22/03/2024 |  17:21 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Zaključak Samita energetike u Trebinju: Što brže uspostavljanje tržišta električne energije u BiH (VIDEO)

Što brže uspostavljanje tržišta električne energije u BiH, pokretanje investicionih projekata na području srednje i donje Drine, investiranje u prenosnu mrežu – neki su od zaključaka Samita energetike u Trebinju koji je danas završen. Ovaj skup je najvažniji poslovno - naučni događaj u oblasti energetike na Balkanu, što potvrđuje i broj od više od 900 učesnika iz nekoliko zemalja.
Samit energetike Trebinje - Foto: RTRS
Samit energetike TrebinjeFoto: RTRS

Tržište električne energije još je neriješeni problem za BiH.

To je pitanje od najvećeg značaja za region, jer donosi niže cijene električne energije, zaključak je o kojem su svi saglasni.

- U tom smislu zaključeno je da je neophodno organizovati tržište koje samo u BiH ne postoji, a kad se organizuje tržište, onda je moguća saradanja više energetskih kompanija i berzi u cilju boljeg upravljanja ovim resursom - rekao je Luka Petrović, v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske.

Energetska tranzicija, prelazak na "zelenu" energiju, kraj ere fosilnih goriva i ubrzano investiranje u obnovljive izvore energije bile su neke od najvažnijih teme petog Samita energetike. Ove godine skup je oborio rekorde po broju učesnika.

- Imamli smo prvi put podršku i učešće svih elektroprivreda regiona. Tu su bili predstavnici elektroprivreda iz Slovenije, Hrvastke, Makedonije, Srbije i Crne Gore - naveo je Aleksandar Branković, direktor Samita energetike.

Održavanje jednog ovakvog skupa od velikog je značaja za Grad Trtebinje, a zahvaljujući tome na putu je da se realizuje i projekat izgradnje kongresnog centra.

- Ono što je najvažnije jeste da je svake godine skup sve bolji i sve posjećeniji - naglasio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Zaključci koji su rezultat stručnih rasprava na sedam panela, na kojima su učestvovali vodeći stručnjaci i poslovni ljudi iz oblasti energetike, biće upućeni i donosiocima odluka, i menadžerima kompanija, a radi bržeg prilagođavanja zakonskih propisa i u krajnjoj liniji bržeg energetskog uvezivanja zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.