latinica  ћирилица
26/12/2020 |  17:48 ⇒ 17:52 | Autor: SRNA

Overart: Migrantima dozvoliti na napuste kamp Lipa

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Piter Van der Overart izjavio je da migrantima treba dozvoliti da napuste migrantski kamp Lipa kod Bihaća, jer može doći do nesreće ako tu večeras budu spavali.
Kamp Lipa - Foto: Twitter
Kamp LipaFoto: Twitter

- Ovdje postaje opasno - krov velikog preostalog šatora u bivšem migrantskom kampu Lipa počinje se ulijegati zbog snijega. Ako ljudi večeras ovdje budu spavali, može doći do užasne nesreće - napisao je Overart na Tviteru.

Prethodno je Overat napisao da se nastavlja humanitarna katastrofa u Bihaću jer su pali i snijeg i temperatura, a migranti nemaju grijanja.

- Ovako niko ne bi trebalo da živi. Sad su nam potrebni politička hrabrost i akcija - naveo je Overart, koji je objavio i fotografije kampa.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona danas je rečeno Srni da policija obezbjeđuje migrantski kamp Lipa i da nije zabilježen nijedan incident, ali nije komentarisao situaciju i uslove u kampu.

Šatorski kamp za migrante Lipa kod Bihaća stradao je ove sedmice u požaru, nakon čega su migranti smješteni u njemu ostali pod vedrim nebom.