latinica  ћирилица
20/10/2018 |  18:48 ⇒ 20:34 | Autor: Agencije

Bihać- Građani traže hitno rješavanje migrantske problematike

U Bihaću se održava mirno okupljanje građana, na kojem se traži rješenje situacije s brojnim migrantima u ovom gradu.

Građani koji traže hitno rješavanje migrantske krize, izmještanje ilegalnih migranata iz ovog grada i sprečavanje priliva novih ilegalnih migranata u Unsko-sanski kanton.

Organizatori su napomenuli da ovo nisu protesti protiv migranata, nego apel građana za hitno rješavanje trenutno neprihvatljive situacije, javlja federalna štampa.

Na početku skupa je istaknuto da je nedopustivo da više hiljada migranata u gradu na Uni nije adekvatno smješteno i zbrinuto, te da to u posljednje vrijeme utiče i na bezbjednost građana.

Јedan od organizatora protesta Sej Ramić izjavio je juče da je situacija sa migrantima u Bihaću veoma ozbiljna, čak gotovo alarmantna, te da je Unsko-sanski kanton, a posebno grad Bihać postao određena vrsta geta za migrante, kojih dnevno dolazi oko 200.

- U avgustu ih je došlo 1.866, a u septembru 2.765. U oktobru su dolasci još intenzivniji jer je uključen talgo-voz koji ponajviše služi za prevoz migranata od Sarajeva do Bihaća, a Centrotrans je uveo autobuse na sprat - naglasio je Ramić.

On je dodao da migranti imaju obaveznu rutu kretanja Sarajevo-Trnovo-Delijaš, ali da gotovo svi dolaze u Bihać.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu u Bihaću je zabilježeno mnogo problema, kao što su provale i krađe u privatnim objektima, kućama i školama.

Porodice migranata sa djecom, njih oko 400, trenutno su smještene u hotelu Sedra, koji je popunjen do posljednjeg mjesta.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH nema novih informacija kada je riječ o migrantskoj krizi, osim tvrdnji da će raditi na osposobljavanju bivšeg Đačkog doma i prostora bivše fabrike Bira, koja je predviđena za smještaj migranata, navode  federalni mediji.