latinica  ћирилица
15/10/2018 |  16:15 ⇒ 16/10/2018 | 10:43 | Autor: RTRS

Kako će izgledati poslanički sastav iz Srpske u Predstavničkom domu BiH?

Sve dok se ne prebroje nepotvrđeni glasački listići, glasovi pristigli poštom i glasovi iz DKP-ova, CIK BiH ne može da potvrdi ko su poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu BiH.

Komplikovan izborni sistem sa kompezacionim mandatima, ostavlja prostor za medijska nagađanja o broju mandata i imenima poslanika. koji će predstavljati Srpsku u Sarajevu.

Poslanički sastav Republike Srpske u Predstavničkom domu BiH djelimično je poznat. Nebojša Radmanović, Vojin Mitrović, Dragan Bogdanić, Staša Košarac, najverovatnije i Lazar Prodanović kao direktno izabrani sješće u poslaničke klupe. SNSD očekuje i kompenzaciju za Nenada Stevandića, ali na taj mandat računa i SDS-ova Aleksandra Pandurević.

Postoje dva moguća ishoda. Јedan je da DNS-ov Nenad Nešić pretekne Lazara Prodanovića. U tom slučaju, kompenzacione mandate dobili bi Nenad Stevandić i Snježana Novaković Bursać, a bez mandata ostala bi Aleksandra Pandurević. Pandurevićeva trenutno vodi ispred Stevandića, sa pet glasova u količniku. Druga je varijanta da glasovi poštom okrenu situaciju u korist SNSD-a i Stevandića.

- Postoji mogućnost da nas kandidat DNS-a pretekne na jednom mjestu za jedan direktni mandat pa da u tom slučaju imamo četiri direktna i dva kroz kompenzaciju ali to dođe na isto, imaćemo minimalno šest poslanika - kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Ako Nešić ne prođe, DNS može da računa na Dragutina Rodića. Po jedan, kompenzacioni mandat dobili su i socijalista Јakov Galić i SDA-ov Adil Osmanović koji još nije siguran. U bh parlament će lider PDP-a Branislav Borenović i savjetnica srpskog člana Predsjedništva Mira Pekić. SDS-ovi Dragan Mektić i Mirko Šarović ministarske fotelje zamijeniće poslaničkim klupama, društvo će im praviti Obren Petrović. Јavno čestitajući pobjedu Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, aktuelni gradonačelnik Doboja nagovjestio je saradnju sa SNSD-om.

- Želim da podržim predsjednika Dodika za inicijativu svim političkim partijama za jedinstvo, On je prihvatio da će primiti delegaciju SDS i da ćemo svi zajedno razgovarati za dobrobiti Republike Srpske i BiH - napominje Obren Petrović, novoizabrani poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Zbog izmjena Poslovnika o radu Predstavničkog doma iz 2008. koje su djelo Miroslava Lajčaka, u drugom krugu glasanja potrebne su 2/3 tj. deset poslanika protiv da bi se nešto zaustavilo. Zato i poziv Milorada Dodika na srpsko jedinstvo u Sarajevu i okupljanje najmanje deset poslanika oko ideje Republike Srpske, dobija na težini.

Iskustvo od prije četiri godine kada je Bakir Izetbegović mimo većinske volje građana Srpske u vlast na nivo BiH uveo SDS, PDP i NDP upućuje na važnost okupljanja minimalno deset poslanika oko srpskog bloka koji ne bi dozvolio formiranje Savjeta ministara po volji Sarajeva i dijela međunarodne zajednice.