latinica  ћирилица
15/10/2018 |  10:40 ⇒ 14:55 | Autor: B92

U poplavama na jugu Francuske 13 žrtava

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je broj žrtava u poplavama na jugozapadu zemlje povećan na 13.
Poplave u Karkasonu, Francuska (foto: midilibre.fr) -
Poplave u Karkasonu, Francuska (foto: midilibre.fr)

Portparol Ministarstva Frederik de Lanuvel rekao je da je još jedna osoba nestala, a da je petoro ljudi teško povrijeđeno nakon što su vode preplavile naselja i pretvorile potoke u bujice.

On je dodao da je svih 13 žrtava nastradalo u gradu Trebe, u regionu Ode. Zvaničnik je dodao da bi broj žrtava mogao da poraste, prenio je AP.

Pojedini mještani prebačeni su helikopterom na bezbjedno sa krovova svojih domova, nakon što je noćas pala kiša u količini koja je uobičajena za nekoliko mjeseci.

Rijeka Od jutros je narasla na najviši nivo od 1891. godine, blizu sedam metara, rečeno je agenciji Frans pres.

Neke od nastradalih, prema prvim informacijama, odnio je poplavni talas. Naime, rijeka Od porasla je na više od šest metara, a poplavne vode su u nekim slučajevima bile toliko jake da službe za spasavanje nisu mogle da se probiju.

U toj oblasti u roku od nekoliko sati palo je kiše koliko padne za nekoliko mjeseci. Kiša i dalje pada i voda je tokom noći vrlo brzo rasla, ali nivo rijeke Od sada više izgleda ne raste i izgleda da je stao, rekao je jedan zvaničnik ali je dodao da treba biti vrlo obazriv.

Francuska meteorološka služba Meteo Frans proglasila je jutros crveno upozorenje za taj departman zbog jake oluje i kiša i pozvala stanovništvo da ostane u domovima.

Obustavljen je prevoz djece u škole u najvećem gradu te oblasti Karkasonu. U tom dijelu je već palo više od 180 milimetara kiše.

Јoš šest departmana na jugu Francuske stavljeni su jutros u narandžasto stanje pripravnosti zbog oluje praćene jakim kišama.

Početkom popodneva olujne kiše će se smanjiti u Odu i pomjeriti ka obližnjim departmanima na jugu ka istočnim Pirenejima, gdje bi moglo da padne do 200 milimetara kiše, navela je meteorološka služba.

Poboljšanje se očekuje večeras.