latinica  ћирилица
09/10/2018 |  10:33 | Autor: SRNA

Rusi zatvorili sirijsko nebo

Rusija je isporučila Siriji nedavno sistem protivvazdušne odbrane /PVO/ "S-300", što znači da je ne samo Latakija, već i cijela Sirija, postala "zona zabranjenog leta", tvrde vojni eksperti.

Stručnjaci navode da će Sirijci formalno upravljati ovim sistemom, dok će Rusi "držati prst na obaraču".

Rušenje ruskog "iljušina" i smrt više članova posade, za šta je kao glavnog krivca Rusija označila Izrael, dovelo je do potpune promjene vazdušne situacije nad Sirijom.

Osim "S-300", u Siriji je i "PMU2", čiji je domet 250 kilometara, a Rusi će isporučiti Sirijcima i najmodernije sisteme za komandu, kontrolu, komunikaciju i nadzor vazdušnog prostora.

Američki, izraelski i avioni NATO-a neće više moći da bombarduju sirijske ciljeve kad god namjere, već će to odsad biti operacije sa visokim rizikom i neizvjesnim ishodom.

Cijeli PVO Sirije, zahvaljujući novim ruskim isporukama, postaće jedinstven i umrežen.

Kada radar otkrije metu, odmah će biti obaviještene vazdušne i raketne sange ruske i sirijske vojske, a uz pomoć ruskih integrisanih kompjuterskih servera, koji čuvaju radarski odraz svih mogućih meta, uključujući i krstareće rakete i američki najmoderniji avion "F-35", uslijediće brzo dejstvo.

Istovremeno, sirijski avioni i rakete će, zahvaljujući ruskom sistemu, biti zaštićeni od elektronskih kontramjera.

Vojni stručnjaci smatraju da će Rusi u Siriju poslati i sistem za automatsku kontrolu i komandu "poljana D4M1", koji pokriva površinu veličine Francuske.

Taj sistem istovremeno može da prati 500 vazdušnih ciljeva i djeluje protiv 250.

Nakon što su Rusi praktično zatvorili nebo nad Sirijom, sirijske snage i ruska vazdušna premoć omogućiće Damasku da "očisti" Idlib bez ikakve zapadne odmazde, procjenjuju vojni portali.