latinica  ћирилица
08/10/2018 |  20:02 ⇒ 09/10/2018 | 09:46 | Autor: SRNA

Kecmanović: Predsjedništvo će zahvaljujući Dodiku biti mnogo efikasnije

Univerzitetski profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da će budući saziv Predsjedništva BiH funkcionisati mnogo efikasnije zahvaljujući srpskom članu Miloradu Dodiku.
Nenad Kecmanović - Foto: SRNA
Nenad KecmanovićFoto: SRNA

Napominjući da novoizabrani članovi Predsjedništva BiH uvijek počinju sa pričom da će se boriti za zajedničke interese BiH, a poslije tu priču ne potvrđuju već se bore za svoje interese, Kecmanović je ocijenio da će Dodik odmah nastupiti drugačije.

"Mislim da će Dodik, što je i inače njegov manir, demistifikovati, ogoliti te odnose dotle da će se vrlo jasno utvrditi već u samom startu da ono oko čega mogu da se saglase i zajednički rade, na tome će raditi, takvih pitanja i tema sigurno ima, a da će se odgađati ili skidati sa dnevnog reda ono oko čega nema sporazuma", rekao je on za RTS.

Prema Kecmanovićevim riječima, to će biti model koji funkcioniše i u Belgiji, gdje su Flamanci i Valonci mnogo odvojeniji međusobno nego što su to narodi u BiH.

"Međutim, ta država funkcioniše, a sistem odlučivanja je takav da oni upravo tako rade - ono o čemu se slažu rade, a ono o čemu ne, odgađaju", dodao je Kecmanović.

On je naveo da postoji mogućnost da u nekoj vrsti trgovine dođe do međusobnih popuštanja.

"Mislim i da će on /Dodik/ insistirati na tome da se vrate Dejtonske nadležnosti Predsjedništvu BiH u odnosu na Savjet ministara, koji sada ima mnogo veće nadležnosti", rekao je on.

U BiH juče su održani opšti izbori.

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon obrađenih 91,65 odsto biračkih mjesta, osvojio je 321.067 glasova ili 53,78 odsto, dok je kandidat SzP-a Mladen Ivanić dobio 256.940 glasova ili 43,04 odsto, podaci su Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.