latinica  ћирилица
08/10/2018 |  19:06 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Kriza na pomolu – Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Porazi Dragana Čovića i Fahrudina Radončića u trci za Predsjedništvo BiH, kao i dominacija bošnjačkog biračkog tijela u korist SDA i Demokratske fronte, obilježili su izbore u Federaciji.

Iz HDZ-a BiH poručuju da će izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva izazvati neviđenu krizu u BiH. Bakir Izetbegović Komšićev izbor objašnjava time da je Bošnjaka više od 50 odsto u Federaciji. Da se Federacija sve više pretvara u dominantno bošnjački entitet, poručuju iz Srpske liste, koja može da očekuje tri poslanika jedino u Kantonu 10.

Hrvatski član Predsjedništva BiH po treći put biće Željko Komšić, opet voljom Bošnjaka. Hrvati su dovedeni do očajanja, jer će ih i pored ubjedljive pobjede Dragana Čovića u hrvatskom biračkom tijelu, predstavlja pripadnik tzv ARBiH koja je ratovala protiv njih. Krize i blokade, izvjesno je, obilježiće odnose dva naroda u budućem periodu.

"Žalosti me što su se naši prijatelji Bošnjaci kroz svoj projekat opredijelili da izaberu dva člana Predsjedništva, ja sam duboko vjerovao da to neće uraditi", rekao je aktuelni hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Sa druge strane, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kaže: "Moja poruka, prije svega, Hrvata u Zapadnoj Hercegovini, želim da znate da je naš ustavni sistem takav, da je omogućio da se nađem na ovom mjestu i da ne morate da brinete".

Izbor tzv. građanski orijentisanog Komšića voljom Bošnjaka Bakir Izetbegović opravdava brojnošću svog naroda koji zaslužuju više od trećine vlasti. Sada je i potpuno jasno da zbog želje za dominacijom bošnjačke stranke nisu željele da provedu odluku US BiH koje garantuju izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda i drugih.

"Ono što je sada jasno jeste da je bošnjačka strana, SDA sa Islamskom zajednicom, odlučila da izabere dva člana Predsjedništva i provode politiku koju su zagovarali, a to je da su oni vlasnici 50% plus jedna dionica Federacije i cijele BiH, a da ostalima nameću koga i kako da izaberu", ističe novinar Večernjeg lista Mostar Zoran Krešić.

Kontinuirano ignorisanje Srba od strane vlasti u Federaciji svelo je srpski narod na statističku grešku. Klub Srba nikada nije bio popunjen. Pokušaj da sa Srpskom listom Srbi uđu u kantonalne i federalni parlament, nije uspio, kaže Drago Kovač, kandidat za kantonalnu skupštinu, iz prostog razloga što Srbi demografski i politički nestaju kao narod u Federaciji.

"Prema podacima koje imam, ne možemo da očekujemo nijedan poslanički mandat u Parlamentu Federacije BiH, što govori samo po sebi, jer Bošnjaci u Narodnoj skupštini Republike i Vijeću naroda u kontinuitetu imaju svoje predstavnike", rekao je Kovač.

U pobjedničkoj euforiji i mučnoj tišini poraženih niko ne govori kako će biti izabran Dom naroda Parlamenta Federacije bez čega nema potvrde izbora vlade, predsjednika i potpredsjednika tog entiteta.

Upitan je i izbor bošnjačkih i hrvatskih delegata za Dom naroda PS BiH. Rješenje se očekuje od CIK BiH, a do tada će, izvjesno je, Republika Srpska izabrati novu vlast i još jednom potvrditi da je sređeniji dio BiH.