latinica  ћирилица
01/10/2018 |  16:42 ⇒ 02/10/2018 | 07:37 | Autor: RTRS

Delegacija Nižnjenovgorodske oblasti u Banjaluci - unaprijediti privrednu saradnju

Delegacija ruske Nižnjenovgorodske oblasti, predvođena zamjenikom gubernatora Evgenijom Ljuljinom, boravila je u Banjaluci. S predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom i delegacijom Vlade Srpske razgovarali su o mogućnustima za unapređenje privredne, kulturne i duhovne saradnje. Podržana je ideja o otvaranju Predstavništva Republike Srpske u Nižnjenovgorodu.

Predsjednik Dodik, tokom sastanka s ruskom delegacijom, istakao je da je saradnja s Nižnjenovgorodskom oblasti veoma dobra, ali da ima mnogo prostora za njeno buduće unapređenje. To je predviđeno i sporazumom koji su Vlada Srpske i jedna od najbogatijih ruskih oblasti potpisale u maju ove godine, a uskoro bi trebalo da počnu aktivnosti na još boljem povezivanju.

"Izražen je interes da bude otvorena i kancelarija Nižnjeg Novgoroda u Banjaluci da bismo intenzivirali saradnju, kao i za formiranje zajedničkih preduzeća i razmjenu poslovnih aktivnosti, čime bi bio povećan obim spoljnotrgovinske razmjene", rekao je ministar Đokić novinarima, nakon sastanka delegacija Vlade Srpske i Nižnjenovgorodske oblasti.

On je izrazio zadovoljstvo što je u posjeti Republici Srpskoj delegacija Nižnjenovgorodske oblasti i podsjetio da je u maju potpisan sporazum o saradnji ove oblasti i Republike Srpske.

"Nedavno je ovdje boravila delegacija ove ruske oblasti koja je zainteresovana za proizvodnju medicinske opreme. Nižnjenovgorodska oblast je jedna od najrazvijenijih u Rusiji i sigurno je da je za nas saradnja sa njom od ogromnog značaja", dodao je Đokić.

Zamjenik gubrenatora Nižnjenovgorodske oblasti Evgenij Ljuljin poručio je da su Srbi i Rusi bratski narodi, naglasivši da je Rusija zainteresovana za sve vidove saradnje sa Republikom Srpskom.

"Tome u prilog idu i redovni susreti predsjednika Rusije i Republike Srpske Vladimira Putina i Milorada Dodika, ali i posjeta Banjaluci ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova", rekao je Ljuljin.

Nižnji Novgorod jedan je od najbogatijih ruskih gradova, kojeg često zovu i “džep Rusije“, zbog izuzetno razvijene industrije i velikog učešća u punjenju budžeta te zemlje. To pruža velike mogućnosti za privrednu saradnju i povećanje spoljnotrgovinske razmjene s Rusijom, koja je veoma važan partener Republici Srpskoj.

Dragica Ristić, direktorka Privredne komore Republike Srpske rekla je da je u prvom polugodištu ove godine ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene Srpske sa Rusijom iznosio 349 miliona KM ili 8,1 odsto od ukupne razmjene sa inostranstvom.

"To Rusiju visoko svrstava među naše spoljnotrgovinske partnere iz koje najviše uvozimo naftu i naftna ulja za potrebe rafinerija u Srpskoj", dodala je Ristićeva.

Srpska iz Rusije uglavnom uvozi naftu i naftne derivate, a izvozi voće i povrće, ali plan je da se saradnja proširi i na druge oblasti. Tako već postoji interesovanje iz Nižnjenovgorodske oblasti za proizvodnju medicinske opreme u Srpskoj, saradnju s banjalučkim Kosmosom, ali i mnogo veću trgovinsku razmjenu.

Ruska delegacija posjetila je i temelje budućeg rusko-srpskog hrama i kulturnog centra, izrazivši veliko zadovoljstvo zbog gradnje takvog objekta u Srpskoj, koji će doprinijeti još boljim vezama dva bratska naroda.