latinica  ћирилица
26/09/2018 |  19:38 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Vlasti u BiH nemaju kontrolu nad utroškom novca za smještaj migranata!

Vlasti u BiH nemaju potpunu informaciju o utrošku sredstava za smještaj ilegalnih migranata, niti kontrolu kako se novac plasira preko međunarodnih institucija. To je i javno priznao zvaničnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Migranti postaju naša surova realnost. Srešćemo ih kako bez kontrole lutaju po gradovima, uz naše puteve, useljavaju se u napuštene objekte. Cilj im je, kako tvrdi bh. ministar Dragan Mektić, samo da prođu kroz BiH, ali prvi put kod njih pronađeno je oružje i eksplozivne materije.

"Nama su u zemlju došli poraženi borci ID, Al Kaide i Nusra fronta. Ako poglademo strukturu, ili nema uopšte, ili ima malo žena i djece. Uglavnom na putu srećemo mlade ljude koji se vojnički kreću i ponašaju. U BiH nije teško doći do oružja", ističe DŽevad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma.

Od početka godine registrovano je više od 15.000 nezakonitih migranata, bh. vlasti uvjeravaju da ih je ostalo najviše 2.000, a istovremeno spriječen je ilegalni ulazak blizu 11.000 osoba. Pritisak na granicu ne janjava.

"Ne bih se vezao za informaciju kao što daju neki političari, da je broj migranata u opadanju, već bih rekao da je njihov priliv u našu zemlju u istom kontinuitetu", rekao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

I međunarodne organizacije saglasne su da nezvani gosti i dalje dolaze u velikom broju. Bez sumnje, mnogi će i zimu dočekati u BiH.

"Temperatura u Sarajevu opada rapidno, istovremeno hiljade ljudi u Bihaću i Velikoj Kladuši nemirno spavaju što znači da nemaju adekvatan smještaj i ne mogu se zaštiti, a na dnevnoj bazi ih sve više dolazi", navodi Stefani Voldenberg, šefica Odjeljenja za međunarodnu zaštitu UNHCR-a u BiH.

UNHCR i OEBS ne zanima zašto hiljade, uglavnom mladih sa Bliskog istoka, Azijskog potkontinenta i sjevera Afrike dolaze u BiH, ni da li su bezbjednosno opasni. Ultimativno traže humani pristup i ispostavljaju zahtjeve na granici šaljivog.

"Potrebni su prevodioci, kulturni medijatori, službenici ženskog pola", kaže Brus Barton, šef Misije OEBS-a u BiH.

Veliki novac troši se za saniranje migranstke krize u BiH. Iz više međunarodnih fondova stiglo je ili će stići više od osam miliona evra. Šokantno zvuči priznanje da bh. vlasti nemaju kontrolu nad tim novcem.

"Institucije BiH nemaju još punu informaciju o načinu utroška tih sredstava. Znam da se ona plasiraju kroz UNHCR, ali na koji način?Nadam se da ćemo i te stvari u narednom periodu staviti pod kontrolu", ističe Medžid Lipjankić, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sve češći sukobi među migrantima, strah lokalnog stanovništva, posebno u USK, te pronalazak oružja kod dvojice migranata u Sarajevu, dovoljni su razlozi za brigu, čak i za OEBS, dok je za bh. vlasti glavni problem priključak za vodu u izbjegličkom kampu u Velikoj Kladuši.