latinica  ћирилица
26/09/2018 |  19:18 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Počela istraživanja posljedica NATO bombardovanja

Zbog evidentnog porasta malignih oboljenja, Skupština Srbije formirala je Komisiju za utvrđivanja konačne istine o posljedicama NATO bombardovanja. Istraživanja počinje na području Vranja.

U svom radu, naglašavaju u Komisiji, naročito će se koristiti nalazima komisije italijanskog parlamenta o malignim oboljenjima njihovih vojnika, koji su se nalazili na Kosovu i Metohiji. Italijani su već uspjeli da dokažu da su vojnici oboljeli od kancera, zbog izloženosti osiromašenom uranijumu. 

Darko Laketić, predsjednik Komisije za ispitivanje posljedica NATO bombardovanja, rekao je da je cilj ove komisije da utvrdi konačnu istinu o posljedicama NATO bombardovanja na stanovnike i životnu sredinu u Srbiji.

Komisija se neće ograničiti samo na radiološke efekte bombardovanja, nego i na hemijske, pošto su bombardovana mnogobrojna industrijska postrojenja.

Primarijus doktor Alek Račić, autor knjiga "NATO agresija traje" i "Zdravstvene posledice NATO bombardovanja", podsjeća da se nakon bombardovanja Rafinerije u Pančevu oblak sa štetnim materijama proširio čak do centralne Evrope.

U rad Komisije biće uključeni stručnjaci različitih profila. Prvi preliminarni izvještaj očekuje se 2020. godine. Do tada će Komisija, svakih šest mjeseci, podnositi izvještaj Skupštini Srbije.