latinica  ћирилица
26/09/2018 |  17:06 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Doboj- U Trnovom polju strahuju od posljedica zapaljivog gasa heksana

Mještani izbjegličkog naselja Trnovo polje u Kotorskom, kod Doboja, traže od nadležnih inspekcijskih i drugih službi da hitno reaguju kako bi se utvrdilo da li su materije u fabrici ulja u njihovom naselju opasne po okolinu. Postrojenje su, tvrde mještani, napustili investitori iz Turske i opasni i zapaljivi gas heksan, ostavili bez nadzora i kontrole.

Saznanja do kojih su mještani došli veoma su, kako kažu, uznemirujuća. Svoju zabrinutost prenijeli su inspekciji, policiji i svim nadležnim organima.

"U krugu fabrike je ostalo 20 tona heksana koji kada bi iscurio napravio bi ekološku katastrofu, a kada bi došlo do zapaljenja mi bi ovdje svi maltene izgorili", žali se Stevica Rodić, mještanin Trnovog polja.

Da li su sumnje stanovništva opravdane u fabrici nije moguće provjeriti, jer osim nekoliko radnika obezbjeđenja, svi pogoni su prazni.

Goran Јović kaže da je radio oko dvije godine u fabrici, a platu nije dobio od maja. Doprinose mu nisu uplaćivali od februara.

Јović kaže da je stanje u fabrici haotično, turski investitor i radnici su nestali, ne obavlja se proizvodnja, a sav pokretni inventar iz kruga firme je, tvrdi, pokraden.

"Svi su kablovi počupani, od struje, trafo stanice, ulaz u pogon...Nama non-stop pričaju pokrenuće se proizvodnja, a neki dan su došli i rekli da fabrika više neće raditi", priča Јović.

Pogon za proizvodnju ulja "Bioil" turska kompanija pokrenula je 2015. godine u pogonima bivše fabrike namještaja.

Da li su i zašto odustali - odgovor će potražiti i gradonačelnik, jer je grad odobrio sredstva iz budžeta za podsticaj zapošljavanja.

"Znam da je rečeno da nedostaje finansijskih sredstava. Zvanično bih o tom pitanju trebao biti upoznat pisanim putem, jer smo tražili da se oglase institucije oko ovih pisanja povodom ekološke katastrofe", naveo je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Iz inspekcije poručuju da će protivpožarni inspektor provjeriti navode mještana, a mještani poručuju da to urade što prije kako bi se izbjegle neželjene posljedice.