latinica  ћирилица
26/09/2018 |  16:36 | Autor: SRNA

Obrazac finansijskog izvještaja za sudije i tužioce usaglašen sa EU standardima

Visoki sudski i tužilački savjet BiH usaglasio je poslovnik i obrazac finansijskog izvještaja za sudije i tužioce sa prijedlozima Evropske komisije, kojim se unose velike novine u odnosu na finansijske izvještaje kakvi se danas koriste.
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine - Foto: RTRS
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i HercegovineFoto: RTRS

Primjena novog obrasca finansijskog izvještaja po novom sistemu nastupiće 2019. godine, a finansijski izvještaji sudija i tužilaca sadržaće detaljne informacije koje će biti predočene javnosti putem veb stranice.

Riječ je o imovini vrijednoj više od 5.000 KM, bez obzira da li je riječ o nekretninama, motornim vozilima, ušteđevini ili dionicama koje će svi nosioci pravosudnih funkcija i članovi njihovih porodica morati da prijave.

Ovim će finansijski izvještaji, nakon formalnog postojanja, dobiti praktičnu primjenu i doprinijeti transparentnosti imovine sudija i tužilaca, istaknuto je na današnjoj sjednici VSTS-a.

Tokom današnje rasprave o ovom pitanju, rečeno je da se neki dijelovi trenutno nisu mogli usaglasiti zbog postojećeg Zakona o VSTS-u i rješenja kojih se moraju držati.

Članovi Savjeta su izrazili nadu da će Zakon o VSTS u budućnosti evoluirati i da će, shodno tome, biti unaprijeđen i ovaj izvještaj.

Na sjednici je rečeno da VSTS u ovom momentu kroz različite podzakonske akte može doprinijeti kvalitetnom finansijskom izvještaju u skladu sa evropskim standardima i kriterijima.

Finansijski izvještaji sudija i tužilaca javnosti će biti predočene putem veb stranice.