latinica  ћирилица
26/09/2018 |  16:33 | Autor: TANЈUG

Tačija, Haradinaja i Pacolija nije pozvala UN

Prištinska delegacija, koju čine Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli, nije dobila poziv za sjednicu Generalne skupštine UN, izjavila portparolka UN Eri Kaneko i dodala da predstavnici privremenih vlasti u Prištini u Njujorku borave u privatnoj poseti.
Generalna skupština UN (foto: Twitter/@EconomicTimes) -
Generalna skupština UN (foto: Twitter/@EconomicTimes)

- Oni zvanično nisu pozvani, razlozi su poznati, i u Njujorku mogu biti samo privatno" - rekla je Eri Kaneko, demantujući na taj način informaciju prištinske televizije Klan Kosova, koja je javila da Tači učestvuje u radu Generalne skupštine.

Kako je prenela prištinska Bota sot, Kaneko je objasnila da u radu Generalne skupštine učestvuju predstavnici država članica UN po pozivu, a u raspravi na visokom niovu mogu govoriti samo predstavnici država članica i stalnih posmatrača.

Precizirala je da Priština nema ni status stalnog posmatrač u UN, već da su to samo Vatikan i Palestina.

To sada praktično objašnjava i zašto niko iz prištinske delegacije nije bio na večeri koju je za učesnike Generalne skupštine prvog dana zasjedanja priredio američki predsjednik Donald Tramp.

U Prištini je ranije najavljivano da će se Tači, tokom zasjedanja Generalne skupštine sastati sa Trampom, ali je neposredno pred njegov odlazak u Njujork iz Tačijevog kabineta rečeno da je taj susret neizvjestan i da nije potvrđen.

Tokom dana, Tači je objavio fotografiju sa Trampom na svom Tviter nalogu.

Inače, 73. redovno zasjedanje Generalne skupštine UN okupilo je u sjedištu svjetske organizacije delegacije iz 193 države članice, koje čine predsednici i premijeri tih država, među kojima su i delegacije Albanije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Grčke.