latinica  ћирилица
25/09/2018 |  15:25 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Izložba "Doba viteštva" i u Trebinju

U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je izložba "Doba viteštva - oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika iz zbirki Muzeja Republike Srpske", autora Јanka Vračara.

Predstavljeno je 18 primjeraka srednjovjekovnog hladnog oružja iz razdoblja od 11. do 16. vijeka, koji se nalaze u fundusu Muzeja Republike Srpske.

Izložba "Doba viteštva" predstavlja pokušaj da se posjetiocima i stručnoj javnosti približi jedan segment srednjovjekovne prošlosti, odnosno način na koji su vitezovi ratovali i koje su oružje pri tome koristili. Priprema izložbe trajala je oko dvije godine.

"Naši posjetioci imaće priliku da pogledaju oko 18 primjeraka srednjovijekovnog hladnog oružja u pitanju su mačevi, koplja, buzdovani i sjekire. Sve je to pronađeno na prostorima sliva Vrbasa i rijeke Sane. Ovo oružje prikupljano je još od 1931. pa do 2012. godine kada je posljednji primjerak srednjovjekovnog oružja ušao u fundus Muzeja Srpske", kaže Јanko Vvračar, viši kustos Muzeja Srpske i autor izložbe "Doba viteštva".

Ovi vrijedni eksponati vlasništvo su Muzeja Republike Srpske, i kako kažu iz Muzeja, dokaz su rada i privređivanja stanovništva gradiškog kraja u srednjem vijeku. Izložba "Doba viteštva" do sada je prikazana u Banjaluci, Gradišci i Prijedoru, a Trebinje je četvrti grad kao njen domaćin.

"Sa ovim ostvarujemo dva cilja, jedan cilj je da narod iz Trebinja pogledaju ovu sjajnu izložbu, koja pokazuje srednjovjekovno oružje, borbu ratnika u to vrijeme, a drugi cilj je da ostvarimo saradnju između Muzeja Hercegovine regionalnog muzeja i centralne institucije kulture Muzeja Srpske", istakao je Miladin Savić, direktor Muzeja Republike Srpske. 

Izložbu prate katalog i odgovarajući paneli u kojima je dat istorijski presjek razvoja srednjovjekovnog viteštva i tehnike ratovanja, sa posebnim osvrtom na vojnu organizaciju srednjovjekovne Srbije i Vizantije. Tematsku istorijsku izložbu o srednjovjekovnom viteštvu posjetioci Muzeja Hercegovine mogu da pogledaju do 15. oktobra.