latinica  ћирилица
25/09/2018 |  14:52 ⇒ 15:09 | Autor: SRNA

Antić: Rezerve nafte i naftnih derivata za dvadesetak dana

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas u Beogradu da Srbija ima rezerve nafte i naftnih derivata za prosječnu dnevnu potrošnju za dvadesetak dana, istakavši da je to veliki uspjeh.
Aleksandar Antić - Foto: TANЈUG
Aleksandar AntićFoto: TANЈUG

On je na naftnom forumu Energetske zajednice istakao i da Srbija uspješno ostvaruje postavljene ciljeve kako bi do 2023. godine stvorila obavezne zalihe nafte i naftnih derivata za 61 dan.

"Svi parametri pokazuju da mi taj cilj ostvarujemo precizno i u skladu sa našom dinamikom", rekao je Antić, prenijeli su beogradski mediji.

Prema njegovim riječima, forum je bio dobra prilika da Srbija pokaže ostvarene rezultate u prethodnom periodu, prije svega, u stvaranju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

"Duboko verujem da smo kao država među najboljima u tom segmentu i da rezerve ostvarujemo u skladu sa planovima", rekao je Antić, dodavši da se na forumu razgovaralo i o aktivnostima koje Srbija sprovodi na uvođenju reda na tržištu nafte i naftnih derivat.

On je naglasio da je više od 98 odsto uzoraka kontrolisanih derivata u prethodnom periodu pokazalo traženi kvalitet, a da su u manje od dva odsto slučajeva otkrivene "određene devijacije".

"To govori da smo u velikoj meri uveli red u domaće naftno tržište što se odražava na mnogo veće prihode u budžetu od akciza i ostalih poreza, kao i na kvalitet goriva", rekao je Antić.