latinica  ћирилица
25/09/2018 |  11:44 | Autor: SRNA

Opljačkane četiri srpske porodice u Velikoj Hoči

Nepoznata lica opljačkala su četiri srpske porodice u Velikoj Hoči kod Orahovca i ukrala dvije krave, dva teleta i dva automobila, potvrdili su Srni srpski izvori iz tog mjesta.
Policija - Foto: ilustracija
PolicijaFoto: ilustracija

Krađe su prijavljene kosovskoj Policijskoj službi, koja vrši uviđaj.

Јovanu Mitiću sinoć je ukradena krava sa teletom, Branku Čukariću krava, Stanoju Miciću automobil, te Sašku Miciću automobil i krava, koji su pronađeni na izlazu iz sela.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju danas je najoštrije osudila sve učestalije napade na imovinu Srba u južnoj pokrajini, posebno u enklavama južno od Ibra.

"Uvereni smo da ovde nije reč o običnim krađama, već o širem nastojanju da se naš narod zastraši", saopšteno je iz Kancelarije.

U saopštenju se ističe i da organizatori te kampanje očito žele da na ovaj način izvrše i pritisak na Beograd, poručujući da su Srbi u enklavama južno od Ibra njihovi taoci.

"Srbima koji žive južno od Ibra poručujemo da će Srbija učiniti sve da im pomogne u ovim teškim danima i apelujemo na njih da izdrže i da ne nasedaju na provokacije", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije napominju i da će zvanični Beograd, svjestan težine položaja sunarodnika južno od Ibra, nadoknaditi štetu onima koji su se našli na meti pljačkaša.

Srpska lista najoštrije je osudila najnoviji talas napada na imovinu Srba u Velikoj Hoči, Babinom mostu, Partešu, Novom Brdu i drugim mjestima na Kosovu i Metohiji.

"Pozivamo predstavnike međunarodnih organizacija i nadležne organe u Prištini da najhitnije reaguju i ne dozvole nastavak ovakvih akcija kojima se remeti mir i spokoj građana", saopšteno je iz Srpske liste.

Krađe srpske imovine na Kosovu i Metohiji su prethodnih dana učestale.