latinica  ћирилица
24/09/2018 |  20:54 ⇒ 25/09/2018 | 09:34 | Autor: RTRS

Vučić: Srbija vodi računa o Srbima van granica, prije svega u Srpskoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija trudi da srpski narod van svojih granica nikada ne dovede u tešku poziciju i da mu pomogne na svaki način.
Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Aleksandar VučićFoto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

- Imam veliku bojazan od svega što se nadvilo nad ovim dijelom Evrope. Ne zato što smo mi vodili neodgovornu i neozbiljnu politiku. Upravo smo mi, svojom odgovornošću i ozbiljnošću, osiguravali mir i stabilnost. Svojim ćutanjem, prećutkivanjem i nereagovanjem vodili smo računa da ne ugrozimo Srbe van granica Srbije, prije svega u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj - rekao je Vučić na sjednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Vučić je istakao da nikada nijedna zemlja nije toliko uložila u Republiku Srpsku i pomogla srpski narod u Hrvatskoj kao Srbija.

On je rekao da Srbe mnogi smatraju remetilačkim faktorom i da bi mnogi Srbiju smatrali prijateljem samo kada bi bila slaba i ponižena, na koljenima politički i ekonomski.

- Oni nas optužuju za sve svoje nedaće, oni Republiku Srpsku smatraju remetilačkim faktorom i ne interesuje ih mnogo Dejton. Oni to porede sa Sandžakom, iako Sandžak ni po Ustavu Srbije ni po bilo kojem međunarodnom pravnom aktu nije entitet Srbije. To govori kakav je odnos - rekao je on.

Vučić je naglasio da "Srbija na to ćuti i jedino što traži je da se takmičimo po izgradnji obdaništa, fabrika, škola..."

- Mi dajemo novac. Nazvaće ljudi u Republici Srpskoj te škole i bolnice Srbija. Napravite i vi školu ili bolnicu u Novom Pazaru, Sjenici, ili u Beogradu i nazovite ih Bosna i Hercegovina. Јa ću da ih otvorim. Јoš nijednu nisu napravili, ali su zato uvijek u stanju da nam govore kako smo mi Srbi krivi i odgovorni za sve - zaključio je Vučić.

Povezane vijesti:

Vučić: Svjetske sile se miješaju u izbore u Republici Srpskoj!