latinica  ћирилица
24/09/2018 |  19:04 ⇒ 23:25 | Autor: RTRS

Isplata jednokratne pomoći za penzionere; U januaru novo usklađivanje

Počela je isplata jednokratne novčane pomoći za 259.832 penzionera u Srpskoj, za šta je iz budžeta Srpske izdvojeno skoro 18 miliona KM. U zavisnosti od visine penzije, penzioneri će dobiti 30, 50 ili 100 KM - koliko dobijaju oni čija je penzija niža od 366,76 KM, a takvih je i najviše u Srpskoj 114.318. Pomoć su dobili i korisnici koji žive van granica Srpske. U januaru je najavljeno redovno usklađivanje penzija, a u aprilu iduće godine novo povećanje.

Penzionerka Vinka Mitrović nestrpljivo očekuje poštara, jer jednokratna pomoć od 100 KM premašuje polovinu njenih mjesečnih primanja koja iznose 178 KM.

- Ova naknada će mi dobro doći. Potrošiću je na potrepštine koje inače ne stižem penzijom kupiti. Kupiću lijekove, odjeću, brašno i još neke namirnice - kaže Mitrovićeva.

I oni koji su dobili 50 KM pomoći, zadovoljni su. Svaka marka u skromnom budžetu penzionera naći će svoju namjenu.

- Koliko god se dobije, dobro dođe u ovom periodu kad pripreme za zimu teku - kaže Srećko Manojlović.

Penzioneri čija su primanja niža od 366,76 KM dobijaju po 100 KM. Oni koji imaju veću penziju od tog iznosa, a manju od 848 KM dobiće 50 KM, dok oni čija penzija iznosi više dobijaju pomoć od 30 KM.

- Za te namjene Vlada je izdvojila nešto manje od 18 miliona KM. Ono što je važno je da smo u proteklom periodu preveli isplatu penzija na trezor čime je zagarantovana redovnost isplate. Uz to smo uspijevali da u više koraka vršimo povećanje penzija - rekla je predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je istakla je da se u januaru očekuje redovno ukslađivanje penzija s obzirom na rast plata.

Јednokratnu naknadu dobiće svi korisnici Fonda PIO Srpske, među njima i 35.707 penzionera koji žive u nekoj od 28 država na četiri kontinenta, sa kojima BiH ima potpisan sporazum o međudržavnom socijalnom osiguranju.

- Više od 99 odsto njih uopšte nema državljanstvo Republike Srpske ili BiH i samim tim nema pravo glasa, a ovo navodim prosto zbog spekulacija pojedinaca u Srpskoj da je Vlada ovom jednokratnom isplatom naknade ustvari započela obezbjeđivanje glasova i podrške u sklopu predstojećih opštih izbora - kaže Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

Na račune u bankama pomoć je uplaćena za 129.719 penzionera, a putem Pošta Srpske na kućnu adresu pomoć će dobiti 82.705 korisnika prava.