latinica  ћирилица
24/09/2018 |  16:12 ⇒ 23:25 | Autor: RTRS

Potpisani protokoli o izgradnji autoputa Doboj-Vukosavlje i Vukosavlje-Brčko

Direktor Јavnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić i predstavnik konzorcijuma kineskih kompanija koje predvodi "Sinohem kapital" Cui Јan potpisali su protokol o prijemu nacrta projekta izgradnje autoputa Doboj-Vukosavlje i Vukosavlje-Brčko. Nastavak je to aktivnosti na izgradnji mreže autoputeva kroz Srpsku, ali i jačanju privredne saradnje Srpske sa Kinom.

Protokol potvrđuje da je kineski konzorcijum dostavio ponudu za izgradnju autoputa putem koncesije na dionici Koridora "Pet ce" kroz Republiku Srpsku od Doboja do Vukosavlja i dionici od Vukosavlja do Brčkog prema Srbiji.

Iako je riječ o neobavezujućem dokumentu, on je veoma važan, kažu u preduzeću Autoputevi, jer su njime načinjeni prvi konkretni koraci ka realizaciji ovog projekta. Nakon detaljnog pregleda dostavljene ponude, u narednih nekoliko mjeseci počeće zvanična procedura koju predviđa Zakon o koncesijama Republike Srpske.

"Tokom zime mogli bismo stvoriti uslove da na proljeće potpišemo koncesioni ugovor, što znači da bismo mogli ući u eksproprijaciju, a kineski partner u razradu projektne dokumentacije", rekao je Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

"Naša korporacija će učiniti maksimalne napore da što prije realizuje ovaj projekat i da dođemo do zvanične faze i početka realizacije", naveo je Cui Јan, predstavnik konzorcijuma kineskih kompanija.

Potpisivanju Protokola prethodio je sastanak predsjednice Vlade Srpske, Željke Cvijanović i kineske ambasadorke u BiH Čen Bo.

Konstatovano je da je saradnja Republike Srpske sa Narodnom Republikom Kinom izuzetna, te da se kontinuirano radi na njenom proširenju na ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu.

Cvijanovićeva je istakla da je, na osnovu pozitivnih iskustava sa kineskim investitorima, Republika Srpska otvorila vrata kineskim partnerima i iskazala interes za nastavak uspješno započete saradnje u izgradnji putne infrastrukture, energetskom sektoru, kao i informacionim tehnologijama.