latinica  ћирилица
24/09/2018 |  15:46 ⇒ 23:01 | Autor: SRNA

Prva operacija u novim hirurškim salama UKC Srpske

Stručnjaci iz oblasti onkologije iz Sankt Peterburga i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas su izvršili prvu operaciju u savremeno opremljenim operacionim salama novoizgrađenog sjevernog krila UKC-a.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić istakao je da je riječ o vrlo komplikovanoj operaciji uklanjanja tumora debelog crijeva sa metastazom na jetri.

- Izvedena je uspješna laparaskopska operacija na pedesetogodišnjem pacijentu, koji je stabilan i osjeća se dobro. Značaj ove vrste operacije je u tome da umjesto reza od 15 do 20 centimetara, kakav imamo kod klasičnih operacija, sad imamo rez od centimetar ili dva i oporavak je neuporedivo brži i lakši - rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je ova operacija dokaz da UKC postaje regionalni lider u zdravstvu.

Šef Odjeljenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburga Ikram Islailovič Alijev naglasio je da je operacija bila uspješna, te da pacijent diše samostalno.

- Nadamo se nastavku saradnje sa kolegama iz Republike Srpske, želimo da se ova ustanova razvija i bićemo na raspolaganju UKC-u. Zadovoljni smo onim što smo zatekli ovdje. Kada je riječ o novoj opremi, UKC je napredniji od našeg centra u Sankt Peterburgu - rekao je Alijev.

Zamjenik direktora za medicinska pitanja za hirurške grane medicine u Onkološkom centru u Sankt Peterburgu Vitalij Vikotorovič Јegorenkov naveo je da je UKC izgrađen po međunarodnim standardima, te da su u njemu zaposelni profesionalci koji znaju da rade.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić zahvalio je kolegama iz Ruske Federacije, što su izveli prvu operaciju u novim salama UKC-a i tako potvrdili dobru saradnju i prijateljstvo dva naroda.

On je dodao da su predstavnici Komiteta za zdravstvo i Onkološkog centra Sankt Peterburga bili i na svečanosti povodom otvaranja novoizgrađenog sjevernog krila i rekonstruisanog centralnog medicinskog bloka UKC-a.

- Tom prilikom smo razgovarali sa predstavnicima farmaceutskih kompanija iz Ruske Federacije, koji će u narednom periodu da snabdijevaju naše građane svojim lijekovima i istovremeno biti poveznica između naših stručnjaka i ljekara iz Sankt Peterburga kada je riječ o odlasku na edukaciju - napomenuo je Bogdanić.

Povezane vijesti:

Najveća zdravstvena ustanova Srpske konačno pod jednim krovom