latinica  ћирилица
24/09/2018 |  14:18 | Autor: RTRS

Na Јahorini održan 6. Balkanski radiološki kongres

Na Јahorini je održan 6. Balkanski radiološki kongres koji je okupio više od 150 eminentnih stručnjaka iz zemlje i svijeta. Razmjena iskustava odnosila se na značajne teme poput djelovanja crnog kima na promjene u dojkama i kvalitetnog otkrivanja urinarnih infekcija kod djece.

Biljana Maksimović iz Doboja specijalista radiološke dijagnostike više od 20 godina se bavi dijagnostikom bolesti dojke. Prije osam godina kod jedne pacijentice uvjerila se da su nakon upotrebe ulja crnog kima čvorići u dojci nestali. Od tada je počela sa istraživanje na 100 žena u toku šest mjeseci. Na pedeset odsto pacijenata testirana je terapija uljem crnog kima.

"Nakon šest mjeseci testiranja rezultati su bili iznenađujući. Od onih 50 žena koje nisu trošile ulje, njih 39 je moralo na dalje liječenje ili operaciju, a od ostalih 50 koje su trošile, samo osam je moralo da se dalje liječi", istakla je dr Makismović.

Značajan napredak nuklearna medicina je postigla i u dijagnostikovanju urinarnih infekcija kod djece za koje se smatralo da uzrokuju ozbiljna bubrežna oboljenja.

"Ispitivanjem posljednjih decenija utvrđeno je da taj refluks, odnosno pštećenje bubrega kao posljedica inekcije, ne utiče toliko na oštećenja bubrega, tako da smanjujemo snimanje bubrega i smatramo ih nepotrebnim", rekao je Boris Ajdinović, profesor nuklearne medicine na VMA u Beogradu.

Organizatori kongresa zadovoljni temama, ali i značajem širenja znanja među radiolozima i inženjerima medicinske radiologije. Ističu da je ovo do sada najbolje organizovan kongres na kojem je učestvovalo više od 150 stručnjaka sa prostora bivše Јugoslavije.

Na 6.Balkanskom radiološkom kongresu govorilo se i o dijagnostikovanju na teškim povredama glave i cističnih lezija bubrega, razbijanju kamenca i radiološkim metodama u angiografiji.