latinica  ћирилица
24/09/2018 |  12:26 | Autor: SRNA

Smanjen broj pacijenata koji se liječe van Srpske

U bolnicama u Republici Srpskoj samo u protekle tri godine uvedeno je više od 150 novih usluga zbog čega sve manje pacijenata ima potrebu da odlazi na liječenje van Republike Srpske, izjavila je Srni šef Kancelarije Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u Bijeljini Nada Milošević.
Bolnica - angio-sala - Foto: RTRS
Bolnica - angio-salaFoto: RTRS

Miloševićeva je istakla da je za područje bijeljinske kancelarije Fonda primjetno znatno manje zahtjeva za liječenje izvan Republike u odnosu na prošlu godinu.

"Za šest mjeseci ove godine sa područja Kancelarije Fonda u Bijeljini na liječenje izvan Republike Srpske upućeno je 780 pacijenata, što je za 14,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine", navela je Miloševićeva.

Prema njenim riječima, trend smanjenja upućivanja pacijenata na liječenje izvan Srpske posljedica je prvenstveno konstantnog ulaganja u bolnice i domaći kadar jer se sada u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj rade mnogi složeniji zahvati za koje su ranije pacijenti bili upućivani na liječenje izvan Republike Srpske.

"Prije više od desetak godina na liječenje izvan Republike Srpske upućivano je oko 20.000 osiguranika godišnje, dok je sada taj broj oko 6.000", navela je ona.

Miloševićeva je podsjetila da je samo Bolnica u Bijeljini uvela brojne nove usluge koje se prije nisu radile u ovoj bolnici, poput složenih intervencija na krvnim sudovima srca, kao i mnoge druge operavitne zahvate iz oblasti kardiologije, ORL-a i druge.

"I u ovoj godini u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske planirano je da se uvede još oko 40 novih usluga, od kojih su mnoge već i uvedene i rade se u bolnicama u Srpske, a zbog kojih su naši osiguranici ranije upućivani izvan Republike", navela je Miloševićeva.

Prema njenim riječima, uglavnom je riječ o složenijim uslugama iz oblasti nuklearane medicine, grudne hirurgije i drugih oblasti.

Miloševićeva je dodala da je sve ovo rezultiralo time da se iz godine u godinu smanjuje broj pacijenata koji imaju potrebe da odlaze na liječenje izvan Republike Srpske.

Ona je podsjetila da osigurana lica FZO Republike Srpske imaju pravo na liječenje u zdravstvenim ustanovama izvan Srpske /Srbija i FBiH/ i to, u pravilu, onda kada se liječenje ne može sprovesti u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Na liječenje izvan Srpske osiguranici se upućuju u one zdravstvene ustanove koje sa Fondom imaju potpisan ugovor.